Ekte Julekake

Ekte Julekake

På gode gamle måten!

Ingredienser

Julekake

  • 125 gr smør
  • 5 dl helmelk
  • 1 pk gjær
  • 125 gr sukker
  • 1 ts kardemomme malt
  • 650 gr hvetemel
  • 150 gr rosiner evt. sukat
  • 1 egg

Slik gjør du

  1. Smelt smør og ha i melken. Rør ut gjæren i den lunkne blandingen. Bland mel med sukker og kardemomme og rør dette gradvis inn. Deigen skal være smidig, og den skal slippe bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, i ca. 40 minutter.
  2. Legg deigen på benken og del den i to. Strø rosiner og eventuelt sukat på begge deigemner, rull sammen og elt dem til store, runde boller / kaker. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten på kakene og trykk dem godt ned på midten. Da sprekker de ikke så lett og får en pen fasong. Sett julekakene til heving under plast på et lunt sted i ca. 30-40 minutter.
  3. Visp sammen egget og pensle julekakene. Legg dem på stekeplate med bakepapir. Stek nederst i ovnen på 175 grader i 30-40 minutter. Avkjøl på rist. Godt med honning og edamer, eller helt vanlig brunost og meierismør!