Kalkun med glaserte gulrøtter, rosenkål og fløtesaus
Foto: Aina C Hole/Sporenstrek

Kalkun med glaserte gulrøtter, rosenkål og fløtesaus

Kalkun passer til både hverdag og fest.

Ingredienser

Kalkun

  • 2 kg Kalkun (beregn ca. 500 g kalkun per person)
  • Salt og pepper
  • 4 stk Hvitløksfedd, i båter
  • 100 g Smør

Glaserte gulrøtter

  • 2 ss Brunt sukker
  • 10 g Smør
  • 2 ss Sitronsaft
  • 1 kg Gulrøtter
  • 1 pakke Rosenkål

Fløtesaus

  • 5 dl stekesjy
  • 3 ss Hvetemel
  • 4 dl Fløte
  • Salt og pepper

Slik gjør du

  1. Tin kalkunen i minst to døgn i kjøleskapet. Fjern posen med innmat hvis den ligger inne i fuglen. Tørk kalkunen med papir inn- og utvendig. Legg kalkunen forsiktig i en langpanne. Lag små lommer i skinnet og fyll med hvitløk og smør. Knyt hyssing rundt beina og stram til. Pensle kalkunen med smør, salt og pepper.
  2. Stek fuglen i ovnen på 160 °C i 30 min per kilo. Ha litt vann/vin eller buljong i langpannen under stekingen. La kalkunen hvile i minst 20 min før den serveres.
  3. Smelt brunt sukker med smør og sitronsaft i en kasserolle. Skrell gulrøtter og del de på langs. Legg de i en ildfast form, hell over smørblandingen og fordel den godt. Stek gulrøttene i ovnen under kalkunen de siste 10 minuttene. Øs over kraften underveis. Kalkunen må hvile i 20 min etter at den er ute av ovnen. I mellomtiden lager du saus og fortsetter å steke gulrøtter.
  4. Sil av sjyen som ligger i pannen under kalkunen. Blir det mindre enn ca. 5 dl, tilsetter du mer fløte og en ekstra buljongterning. Ha kraften i en kasserolle og kok opp. Rør ut litt hvetemel i kald fløte og ha det i sjyen under omrøring. Ha i resten av fløten. Smak til med salt og pepper. La sausen småkoke mens kalkunen hviler.
  5. Kok rosenkål i saltet vann i ca. 5 min.
  6. Del opp kalkunen og server den med nystekte, glaserte gulrøtter, varm rosenkål og fyldig fløtesaus!