Kjøttkaker med poteter og kål med tyttebær

Kjøttkaker med poteter og kål med tyttebær

Tips: Bytt 1/3 av kjøttdeigen med revet kålrot eller gulrøtter for et sunnere alternativ.

Ingredienser

Kjøttkaker

  • 800 g karbonadedeig
  • 2 egg
  • 1 ts salt
  • 1 dl vann
  • 1 dl melk
  • 3 ss kavring knust
  • 1 løk finhakket
  • 1 ts ingefær malt
  • 1 ts muskatnøtt malt
  • sort pepper

Kål Med Tyttebær

  • 0,5 kålhode
  • salt
  • pepper
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss tyttebær
  • 2 ss olje til steking
  • valgfri poteter

Brun saus

  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 1 liter kjøttbuljong
  • 1 ts soyasaus
  • salt
  • pepper
  • sukkerkulør

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 175°C og legg aluminiumsfolie i en stor ildfast form. Ta karbonadedeigen og tilsett de øvrige ingrediensene og bland alt godt sammen. La farsen hvile kaldt i ca. en time.
  2. Form kjøttkakene runde, men ikke for store. De stekes gylne i jernpanne i en blanding av smør og olje. Etter- stekes i ovnen i ca. 30 minutter.
  3. Finsnitt et halvt kålhode og to fedd hvitløk. Surr hvitløk og kål på høy varme i en jernpanne eller wokpanne i ca. 3 minut- ter mens du rører. (Pass på å tørke av kålen godt så det ikke spruter varm olje fra pannen!) Bland i tyttebær til slutt.
  4. Smelt smøret i en kjele, la det bli lett brunt og tilsett mel - la det koke opp og pisk hele tiden til blandingen begynner å få en karamellbrun farge.
  5. Spe så ut med buljong. Pisk godt mellom hver gang. La sausen småkoke i ca. ti minutter. Smak til sausen med soya, salt, pepper og litt sennep. Sukkerkulør gir sausen en litt mørkere farge. Varm kjøttkakene i sausen og server med kokte poteter og kålen.