Klassisk ribbe med poteter og brun saus, rosenkål, epler og tyttebær
Foto: Aina C. Hole/Sporenstrek

Klassisk ribbe med poteter og brun saus, rosenkål, epler og tyttebær

Ribbe slik mamma alltid har servert den? Selvfølgelig også med medisterkaker og julepølse.

Ingredienser

  • 2,5 kg familieribbe eller tynnribbe 300-400 g per person
  • salt og pepper

Brun saus

  • 70 g hvetemel
  • 70 g Smør, usaltet
  • 3 dl ribbekraft
  • 5 dl Vann
  • 2 dl Fløte
  • 3 skiver Brunost
  • 1 ss Sennep
  • Smak til med salt og pepper
  • 2 ss Tyttebærsyltetøy

Serveringsforslag

  • 8 middels store poteter
  • 2 stk røde epler
  • 500 g rosenkål
  • 2 dl frosne tyttebær
  • 4 dl rødkål
  • 4 dl surkål
  • 1 neve persille
  • 1 stk Julepølse
  • 8 stk Medisterkaker

Rosenkål

  • 500 g Rosenkål
  • 3 ss Smør
  • 2 fedd Hvitløk, hakket
  • Saften fra en halv appelsin

Rørte tyttebær

  • 2 dl Frosne tyttebær
  • 4 ss Sukker
  • 1 Vaniljestang, frøene
  • 0,5 ts Kanel
  • 4 dl Rødkål
  • 4 dl Surkål

Slik gjør du

  1. 2 DAGER FØR STEKING: Svor rutes opp med spissen av en skarp kniv. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket. Tips: Man kan skjære litt lengre ned i svoren etter at ribben har dampet seg opp, så deler svorbitene seg bedre! Gni ribben inn med salt og pepper. Legg den kjølig og dekk med aluminiumsfolie.
  2. STEKING: Forvarm ovnen til 250 °C. Legg ribben med svorsiden opp i langpannen. Hell på litt kokende vann, ca. 2 dl, dekk med aluminiumsfolie og sett ribben i varm stekeovn. La den stå og dampe i ca. 45 min. Ta av folien. Ribben kan nå legges på rist over langpannen. Legg en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribben, slik at svoroverflaten blir jevn. Senk temperaturen til 200 °C og sett langpannen midt i ovnen. Stek videre i ca. 1,5 time for tynnribbe, 2,5–3 timer for midtribbe og ca. 2 timer for familieribbe.
  3. Smelt smøret og tilsett mel, la dette brune på svak varme i ca 3 timer. Rør jevningen med jevne mellomrom slik at den ikke svir seg. Spe med ribbekraft og vann, litt om gangen og kok opp. Tilsett så fløten og pisk inn brunost, sennep og tyttebærsyltetøy. Smak til med salt og pepper. Ønsker du tynnere saus kan du tilsette mer væske.
  4. Kok poteter. Del julepølse i biter og stek de i stekepanne sammen med medisterkakene. Del ribben i biter og legg alt opp på et stort fat. Pynt gjerne med epler. Server med poteter, brun saus og godt juletilbehør.
  5. Legg rosenkålen i kokende vann og la det fosskoke i 3 min. Stek den deretter i smør med hakket hvitløk og ha over hakket timian. Press til slutt over litt appelsinsaft.
  6. Rør tyttebær sammen med sukker og vaniljefrø for en bedre smak. Litt julekrydder som f.eks. kanel er også godt i!
  7. Kjøp gjerne ferdige pakker rødkål og surkål i butikk. Men hell kålen i en kjele, varm den opp og tilsett tilslutt ribbesjy for en rund, deilig julesmak!