Lammestek med fløtegratinerte poteter
Foto: Matprat/Synøve Dreyer

Lammestek med fløtegratinerte poteter

Dette er en helt tradisjonell lammestek med hvitløk og rosmarin. Hemmeligheten bak perfekt resultat ligger i å bruke et steketermometer. Enkelt, saftig og velsmakende!

Ingredienser

Lammestek

  • 2,5 kg lammelår
  • 2 ts Salt
  • 1 ts Pepper
  • 4 stilker Rosmarin
  • 3 fedd Hvitløk
  • 1 stk Løk delt i båter
  • 3 stk Gulrot
  • 1 l Vann

Fløtegratinerte poteter

  • 12 stk poteter
  • 1 stk Løk
  • 1 ss Smør
  • 2 ts Salt
  • 0,5 ts Pepper
  • 4 dl Fløte matfløte eller kremfløte
  • 1 dl Hvitost revet

Lammesjysaus

  • 8 dl lammesjy
  • 4 ss Hvetemel utrørt i kaldt vann
  • 1 ss Solbærsaft eller rødvin
  • 1 ts Soyasaus
  • 0,5 ts Salt
  • 0,5 ts Pepper

Slik gjør du

  1. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløk i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
  2. Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer, pass på at du ikke treffer beinet. Hell på ca. 1 liter vann.
  3. Stek på 125° C i ca. 3 timer. Lammesteken er medium stekt når steketermometeret viser 70° C, og når det viser 76° C er den gjennomstekt. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp.
  4. Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over. Sett potetene inn sammen med steken siste 45-60 minutter. Ta ut steken og skru opp temperaturen til 200 °C, legg på osten og stek potetene videre i ca. 15 minutter, til osten har smeltet og fått gyllen farge.
  5. Kok opp sjyen fra steken. Tilsett jevningen (hvetemel + vann) i en tynn stråle mens du rører godt. La det koke i ca 10 minutter. Smak til med solbærsaft/rødvin, soyasaus, salt og pepper.