Lutefisk med lutefiskbacon, ertestuing og hvit saus med sennep

Lutefisk med lutefiskbacon, ertestuing og hvit saus med sennep

Ingredienser

Lutefisk

  • 2,5 kg lutefisk
  • 1 ss Smør
  • 100 g lutefiskbacon
  • 2,5 ss Salt
  • Pepper
  • 10 stk Poteter

Grønn ertestuing

  • 250 g grønne tørkede erter
  • 4 ss Smør
  • Salt
  • Pepper
  • 0,5 ts Sukker

Hvit saus med sennep

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl Melk
  • 4 ss grov sennep
  • Salt
  • Pepper

Slik gjør du

  1. Varm stekeovnen til 200 °C. Legg lutefiskskivene med skinnsiden ned i en smurt langpanne. Dryss med salt, 1 ss pr. kg fisk, og la fisken ligge i saltet i 30–40 min før langpannen dekkes med aluminiumsfolie og settes i stekeovnen (saltet skal ikke skylles av). Bakes/stekes på nederste rille i 30–40 min. Lutefisken avgir så mye væske under stekingen at det ikke er nødvendig å helle på vann.
  2. Ertestuing: Legg erter i bløt over natten i rikelig med kaldt vann. Hell av vannet og kok ertene møre i nytt friskt vann. La vannet stå ca 1/4 over ertene (koketid ca. 1 time). Hell av kokevannet. Rør inn smør og smak til med salt, pepper og sukker.
  3. Hvit saus med sennep: Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring. Kok opp og la sausen trekke 6-8 min. Nok til at melsmaken er borte, hvis ikke la den koke litt til. Smak til med sennep, salt og pepper. Stek lutefiskbacon og topp retten med dette. Nå er det uten tvil jul på kjøkkenet.