Lutefisk med poteter, bacon og varm sennepssaus med brunost

Lutefisk med poteter, bacon og varm sennepssaus med brunost

Lutefisken hører til på julebordet. De fleste har sin mening om hva man skal servere til fisken. Her er ett nytt forslag til julemiddagen.

Ingredienser

  • 2,5 kg Lutefisk
  • 2,5 ss Salt
  • 100 gr Lutefiskbacon
  • Poteter til 4 personer
  • Persille til servering

Saus

  • 2 ss Smør
  • 2 ss Hvetemel
  • 4 dl Melk
  • 2 dl Brunost
  • 2 ss Dijonsennep
  • Salt
  • Pepper

Ertestuing

  • 250 gr Grønne erter
  • 4 ss Smør
  • Salt
  • Pepper
  • 0,5 ts Sukker

Slik gjør du

  1. Varm stekeovnen til 200 °C. Legg lutefisk med skinnsiden ned i en smurt langpanne. Dryss med salt, 1 ss pr. kg fisk, og la fisken ligge i saltet i 30–40 min før langpannen dekkes med aluminiumsfolie og settes i stekeovnen (saltet skal ikke skylles av). Bakes/stekes på nederste rille i 30–40 min. Lutefisken avgir så mye væske under stekingen at det ikke er nødvendig å helle på vann.
  2. Kok potetene myke. Stek baconet sprøtt i panne. Hold varmt og lag sausen.
  3. Saus Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring. Kok opp og la sausen trekke i 6-8 min. Sjekk om melsmaken er borte. Hvis ikke, lar du den koke litt til. Tilsett ost og la den smelte under omrøring. Smak til med sennep, salt og pepper.
  4. Ertestuing Legg erter i bløt over natten i rikelig med kaldt vann. Hell av vannet og kok ertene møre i nytt friskt vann. La vannet stå ca. 1/4 over ertene (koketid ca. 1 time). Hell av kokevannet. Rør inn smør og smak til med salt, sort pepper og sukker.
  5. Server lutefisken med nykokte poteter, sprø bacon og varm, søt saus med brunost og sennep. Smaker godt servert med frisk persille.