Pinnekjøtt med vossakorv og kålrotstappe
Foto: Aina C Hole/Sporenstrek

Pinnekjøtt med vossakorv og kålrotstappe

Det er ikke jul før lukten av pinnekjøtt sprer seg ut i huset. Her er en god klassisk oppskrift.

Ingredienser

Pinnekjøtt

  • 1,8 kg pinnekjøtt
  • 1 stk vossakorv
  • 1 kg kålrot
  • 3 stk gulrot
  • 3 stk poteter
  • 1 dl fløte
  • 4 ss smør
  • salt
  • pepper
  • bjørkepinner eller rist

Slik gjør du

  1. Vann ut pinnekjøttet i minst et døgn. Bruk gjerne lunkent vann og la det stå i kjølig romtemperatur. Skift vann minst én gang. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en stor kjele. Fyll på vann til det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og sett på lokk. Damp pinnekjøttet på svak varme i ca. tre timer. Pass på så det ikke koker tørt, fyll i så fall på med mer vann. Biter av Vossakorv kan dampes sammen med pinnekjøttet det siste kvarteret før du serverer maten.
  2. Lag kålrotstappe ved å koke store biter kålrot, gulrot og potet møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og mos grønnsakene. Tilsett fløte og smør og smak til med salt og pepper.