Tradisjonell ribbe med kremet saus

Tradisjonell ribbe med kremet saus

En klassisk ribbe med et annerledes, kremet tilbehør.

Ingredienser

Ribbe

  • 2 kg tynnribbe eller familieribbe (beregn 300-400 g ribbe per pers.)
  • 3 ts salt
  • 2 ts pepper
  • 2 dl vann
  • medisterkaker
  • julepølser
  • sosisser

Brun saus

  • 1 liter ribbekraft
  • 2 ss hvetemel
  • 3 ss portvin
  • 3 ss smør
  • 2 dl kremfløte
  • pepper kvernet

Ribba kan også serveres med lune rotgrønnsaker

  • 0,5 stk kålrot
  • 1 stk sellerirot
  • 20 g smør
  • 1 dl mandler
  • 3 dl fløte
  • 1 ss tørket estragon
  • salt
  • hvit pepper

Slik gjør du

  1. Tradisjonelt tilbehør: poteter, rosenkål, surkål, rødkål, svisker, sennep, sylteagurk, tyttebærsyltetøy, sjy, brunsaus
  2. 2 DAGER FØR STEKING: Rut svoren med spissen av en skarp kniv. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket. Tips: Man kan etterskjære litt i svoren etter at ribben har dampet seg opp, så deler svorbitene seg bedre! Gni ribben inn med salt og pepper. Legg den kjølig og dekk med aluminiumsfolie.
  3. STEKING: Forvarm ovnen til 250 °C. Legg ribben med svorsiden opp i langpannen. Hell i litt kokende vann, ca. 2 dl, dekk med aluminiumsfolie og sett ribben i varm stekeovn. La stå og dampe i ca 45 min.
  4. Ta av folien. Ribben kan nå legges på rist over langpannen. Legg en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribben, slik at svor-overflaten blir jevn. Senk temperaturen til 200 °C og sett langpannen midt i ovnen.
  5. Stek videre i ca 1 1/2 time for tynnribbe, 2 1/2–3 timer for midtribbe og ca. 2 timer for familieribbe.
  6. Bruk kraften som ligger i bunnen av pannen etter at du har stekt ribba. Ha dette i en kjele. Ta litt av fettet og brun det sammen med hvetemel i en annen tykkbunnet kjele. Rør kraftig! Ha portvin i kjelen med ribbekraft og spe med litt og litt av hvetemelsjevningen fra den andre kjelen. Hell i fløten. Kok opp og la den tykne litt. Rør gjerne inn litt smør før servering og topp med kvernet pepper.
  7. Skrell kålrot og sellerirot. Skjær dem i tynne skiver. La grønnsakene ligge i kokende vann i 5 min. Smelt 20 gram smør og stek skivene lett i en stor stekepanne. Hell i fløte og strø over estragon og litt salt. La pannen småkoke på svak varme i ca. 15 min. Grovhakk mandler og strø over noen minutter før det er klart. Sett pannen rett på bordet med en stor skje og nyt sammen med ribben! Smaker også godt med timian!
  8. *Familieribbe: er nesten det samme som midtribbe, men det meste av kotelettkammen er fjernet. Det gjør at ribba er enklere å skjære opp. Tynnribbe: dette er den klassiske juleribben, uten svinekam. Denne er enklest å steke og dele opp.