Lutefisk med poteter, bacon og varm sennepssaus med brunost
Foto: Aina C Hole/Sporenstrek

Lutefisk med poteter, bacon og varm sennepssaus med brunost

Dette er en av de mest tradisjonsrike julerettene i Norge.

Ingredienser

Lutefisk

  • 2,5 kg lutefisk 1/2 - 3/4 kg per person
  • 2,5 ss Salt Kvernet
  • Poteter til fire personer
  • 150 g Lutefiskbacon

Erterstuing

  • 250 gr grønne erter Tørkede, grønne
  • 4 ss smør
  • salt
  • pepper
  • 0,5 ts sukker

Saus

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 4 ss grov sennep
  • 4 skiver Brunost
  • Salt og pepper

Slik gjør du

  1. Varm stekeovnen til 200 ºC. Smør langpannen. Legg lutefisken med skinnsiden ned. Dryss salt over hele fisken, 1 ss pr kg fisk, og la fisken ligge med saltet i 30-40 min før pannen dekkes med aluminiumsfolie og settes i stekeovnen (saltet skal ikke skylles av). Bak fisken på nederste rille i 30-40 min. Lutefisken avgir så mye væske under stekingen at det ikke er nødvendig å helle på vann. Kok potetene myke. Sprøstek bacon og hold det varmt mens du lager sausen.
  2. Legg ertene i bløt over natten i rikelig med kaldt vann. Hell av vannet og kok ertene møre i nytt friskt vann. Vannet skal stå 1/4 over ertene når de er ferdig kokt. Koketid er ca.1 time. Hell av kokevannet. Rør inn smør og smak til med salt, pepper og sukker.
  3. Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring. Kok opp og la sausen trekke 6-8 min. Sjekk at melsmaken er borte. Hvis ikke la den koke litt til. Tilsett brunost og la den smelte under omrøring. Smak til med sennep, salt og pepper.