Den store ribbeguiden

KIWI gir deg alt til en vellykket ribbemiddag

Foto: Aina C. Hole/Sporenstrek/Spoon

Ribbe er førstevalget til jul for store deler av Norges befolkning. Her er KIWIs ribbeguide som kan gjøre ribbevalget enklere for deg.

I KIWIs butikker kan du velge mellom flere ribbevarianter og alt du kan ønske av tilbehør.

Mange opplever at det er store forventninger knyttet til selveste julemiddagen, og spesielt for uerfarne ribbestekere gjelder det å lykkes så alle blir fornøyde. Men når du hos KIWI kan velge mellom frossen, krydret og naturell ribbe – hvordan velger du den riktige?

Frossen eller fersk ribbe?

Ferskvaresjef i KIWI, Harald Bregner– Kvaliteten er god både på frossen og fersk ribbe – fordelen med fersk ribbe er selvfølgelig at du slipper å tine den, sier Harald Bregner, ferskvaresjef i KIWI.

For å få best resultat med frossen ribbe, anbefaler ferskvaresjefen følgende fremgangsmåte:

– Ta fram den frosne ribba fire dager før den skal spises og la den tine i kjøleskapet – da unngår du at kjøttsaften renner ut og ribba tørker. Etter tining gnir du den inn med salt og pepper og ruter svoren hvis den ikke er ferdig rutet. La ribben ligge to døgn i kjøleskapet – gjerne innpakket i folie.

Tynnribbe eller familieribbe?

Den klassiske tynnribba er vinneren på julebordet – det er den som er tradisjon og som er kjent for å smake best. Ribba kommer både som naturell og som ferdig krydret. 

– Samtidig er det mange som foretrekker familieribba der kotelettdelen sitter på (del av svinekammen). Familieribba har magert og mørt kjøtt – noe barna gjerne setter pris på. Dette kjøttet er en del av ytrefileten på dyret, forklarer Harald Bregner.

Så mye ribbe bør du beregne

Vi har flere spørsmål til ferskvaresjefen, som for eksempel hvor mye ribbe vi skal beregne per person, om det er best å kjøpe ferdig saltet og pepret ribbe og hvilket tilbehør han anbefaler:

– Så bra at dere spør! Fordelen med å kjøpe ferdig krydret ribbe er at du slipper å krydre selv, men det er jo lett å gni ribba med salt og pepper. Beregne mellom 300 - 400 gram ribbe per person – det holder lenge, for du skal jo tilby litt mer på juletallerkenen også.

Julepølse, sosisser, medisterkaker, surkål, svisker, stekesjy, grov sennep, poteter og tyttebær skal som regel også på bordet.