Foto: Gry Traaen

Visste du at det før i tiden fantes egne bakstefolk som gikk fra gård til gård og gjorde unna bakingen?

– Julebakst lukter krydderier, søt stekelukt, karamellaktig, stemning, minner, smør, mel og vanilje, forteller de to luktekspertene Kristin Enger og Sigrun Bjørge Løken. 

Luktesansen er for øvrig nært knyttet sammen med smakssansen, og den aroma vi kjenner når vi spiser eller drikker, er lukter som frigjøres i munnhulen.

Hvordan få huset til å dufte av julebakst?

Ja, svaret gir seg vel selv. Da er det bare å sette i gang med hjemmebaking, enten du gyver løs på de syv slagene, eller velger kokosmakroner, hjortetakk, pepperkake, pepperkakehus, kransekake, brune pinner, syltetøykaker, delfiakake eller andre. Hva med å invitere familie eller venner til å bake med deg – da blir det ekstra hyggelig og ekstra mye godlukt!

Prøv KIWIs julebakstoppskrifter:

  1. Ekte julekake
  2. Den 8. julekaken
  3. Julepannekaker med appelsin og kryddermascarpone
  4. Myk pepperkake med appelsinglasur

Hva er din favorittjulelukt? Stem på lukten som gir deg mest julefølelse:

KIWI gir deg lukten av jul