Foto: Gry Traaen

Visste du at surkål er en gammel europeisk mattradisjon der hovedingrediensen er hodekål? Men forveksle den ikke med tyske sauerkraut!

– Surkål har en frisk, klar og syrlig lukt av karve og eddik. Karve har en så karakteristisk lukt at den er lett å kjenne igjen, sier smaksdommerne Kristin Enger og Sigrun Bjørge Løken.

Vet du forresten at flere av julekrydderne har en oppkvikkende virkning på hjernen? Dette skyldes samspillet mellom bestemte luftmolekyler i krydderne og dopamin-nivået i hjernen. Aktiviteten i hjernens lystsenter styres av dopamin.

Hvordan få huset til å dufte av surkål?

Den beste løsningen er nok å lage din egen surkål fra scratch med ferske råvarer. Det er ikke vanskelig. Du trenger hodekål, 7 % eddik, karve, eple, kjøttkraft, salt, sukker og pepper – alt får du i din KIWI-butikk!

Prøv KIWI-oppskrifter med surkål:

  1. Tradisjonell ribbe med kremet saus
  2. Grillet bratwurst med kremet surkål og urtesennep
  3. Vestlandsjul med vossakorv, surkål og adventsbrød

Tips: Mange har funnet ut at det smaker best å blande surkål og rødkål til ribba eller svinesteken. Prøv du også!

Hva er din favorittjulelukt? Stem på lukten som gir deg mest julefølelse:

KIWI gir deg lukten av jul