Nykålen er endelig her!

Hemmeligheten bak sommerens luftigste coleslaw

Sommerlykke kan være så mangt. Er det lukten etter regn på varm asfalt? Smaken av årets første, norske jordbær – og noe så enkelt som årets første kål?

Nykål, sommerkål eller tidligkål – kjært barn har mange navn.

Mange gleder seg når sommerens norske råvarer begynner å fylle opp hyllene i butikken. Som for eksempel asparges, nykål og nypoteter.

Nykålen nyter vi gjerne dampet, servert med godt smør og litt salt. Rett og slett sommerlykke på en tallerken. Heldigvis er det også andre måter å glede seg over denne flotte grønnsaken på.

Slik lager du en sunnere coleslaw

I disse grilltider leter vi ofte etter tilbehør til kjøtt, fugl eller fisk. Og det er alltid godt med noe som knaser litt når man spiser, for eksempel en burger. Også til kylling eller som topping på en stekt laksefilet, er det utrolig deilig med en knasende sprø, frisk og luftig coleslaw.

Du er kanskje vant til at coleslawen er full av majones? At den kan føles tung og mektig? Den følelsen kan du bare kvitte deg med nå, for her er en oppskrift på en coleslaw som både er kjempegod, sunn og sprø:

Oppskrift på coleslaw med nykål

Slik lager du sommerens luftigste coleslaw

  • Til 4 personer
  • Tilberedningstid: 10-15 minutter
  •  ½ kålhode
  • 1 syrlig eple
  • 2 gulrøtter
  • 1 liten rødløk

Dressing:

  • 100 g lettrømme eller yoghurt naturell
  • ca 1 ss sitronsaft
  • 2 ts hvitvinseddik
  • 2 ts Dijon sennep
  • litt salt og nykvernet pepper

 

Del kålhodet i to og skjær ut stilken. Legg kålen med snittflaten ned og snitt så tynt du klarer, slik at du får fine, tynne strimler. Ha det i en stor bolle.

Skrell og riv gulrøttene grovt og ha det i bollen. Del eplet i to. Del så igjen i tynne skiver, så i staver. Ha i det i bollen sammen med det andre. Skrell og del løken i to, snitt i tynne skiver. Bland inn.

Ha yoghurt eller lettrømme i en liten bolle. Bland inn eddik og olje. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Vend dressingen godt inn i coleslawen.

Tips! Purre kan erstatte løk. Litt fint snittet fennikel kan sette en spiss på coleslawen – særlig til fisk.

Ekstra god coleslaw med nykål 

Det som er så fint med å bruke nykål i en coleslaw, er at den blir mye lettere og mer luftig enn en klassisk variant. En coleslaw er et enkelt tilbehør å lage.

Ved bruk av lettrømme eller yoghurt naturell, blir salaten mye lettere og sunnere enn hvis den bader i majones. Ved å ha i mer grønnsaker, samt å erstatte majonesen, er du der.

Og vi kan love deg at tilfredsstillelsen blir den samme. Nykål, sommerkål eller tidligkål. Kjært barn har mange barn!

Fakta om nykål

  • Lavt fettinnhold og høyt innehold av C-vitamin og kostfiber. Den inneholder også B-vitaminet folat, samt kalium.
  • Nykål er foruten å være deilig når den er smørdampet eller super i salater, god både i wok og delt som båter og lagt på grill.
  • Når du damper kålen, skal du ikke ha masse vann i kjelen. Helst burde du ha en egnet rist. Har du ikke det så holder med noen cm vann i kjelen. Bruk lokk. I stedet for å ha smør på kålen ved servering, kan du ha smør i vannet. Det vil fortsatt gi kålen god smak.

 Kilde: Bama og frukt.no