KIWI har redusert saltinnholdet i buljong

Er buljong bedre enn sitt rykte?

Ferdige buljongterninger har fått kritikk for å inneholde mye salt. De siste årene har imidlertid også fokuset på saltreduksjon gjort seg gjeldende på dette feltet.

Utgangspunktet for de aller fleste supper er en god kraft. Men for de som ikke har tid eller tålmodighet til å koke kraft på bein og kjøtt i timevis, er ferdiglaget buljong og fond løsningen.

- De siste fem årene har salget av våre buljong- og fondprodukter fra Maggi økt med nesten 40 prosent, forteller kategorisjef Christer Mikalsen i Nestlé.

Den økende matinteressen blant nordmenn får mye av æren for dette, i tillegg til dagligvarekjedenes satsing på frukt og grønt og ferskvarer.

Reduserer saltinnholdet

Parallelt med denne utviklingen, har det også blitt jobbet kontinuerlig med å redusere mengden salt i buljong- og fondproduktene. Siden 2015 har både KIWI og Nestlé vært med i Saltpartnerskapet, der målet er å redusere saltinnholdet i matvarer og øke bevisstheten rundt salt i befolkningen.

Det har blitt utarbeidet offisielle mål for saltinnholdet i rundt 100 forskjellige matvarekategorier. For alle buljong-produkter er målet 0,8 g salt per 100 g produkt.

- Alle Maggis nylanseringer i buljongkategorien, blant annet flytende fonder og fondkopper, er innenfor saltmålet. Det er et fåtall produkter som er like utenfor, men der er vi også snart i mål med reduksjonen, sier Mikalsen.

Allerede i 2008 ble saltinnholdet i buljongterningene redusert med i overkant av 10 prosent. Disse buljongproduktene fra Maggi finner du i alle KIWI-butikker. I tillegg har de fleste butikkene flere typer fond og fondkopper.

Vær bevisst på hva du spiser

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør oppfordrer alle til å være bevisste på mengden tilsatt salt i maten man spiser.

- Husk at det ikke er nødvendig å tilsette salt i tillegg når du bruker buljongterning eller fond, og velg gjerne produktene med minst salt. Det finnes også flere typer fond som er uten salt og et godt alternativ i saus og supper.

Visste du at...?

  • Alle Maggis produkter renoveres også nå for å forenkle ingredienslistene og øke innholdet av naturlige ingredienser som grønnsaker, urter og krydder.
  • Frem mot 2020 er Nestlés mål å redusere tilsatt salt i sine produkter med 10 prosent.