Topping og tilbehør til grøt

Slik gir du grøten en skikkelig «makeover»

Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva du kan ha på grøten, og plutselig ligner den lite på den trauste, trygge varianten man vokste opp med som barn.

De fleste som spiser grøt, har gjerne de samme rutinene på hvordan grøten blir laget og servert. Du koker opp gryn og spiser grøten varm, kanskje med en smørklatt og litt sukker. Noen har også litt melk på grøten. Og muligens syltetøy eller bær.

Hva med å prøve noe nytt? Vi har satt sammen noen tips til forskjellige alternativer du kan teste ut neste gang grøt står på menyen. Finner du en ny favoritt?  

Toppinger som holder lenge:

  • Granola eller frokostblanding
  • Frø, nøtter og tørket frukt
  • Revet kokos

Strø på litt revet kokos neste gang du lager grøt. Kjempegodt!

  • Fruktkompott (f. eks daddel, pære, eple, plomme, rabarbra etc.) Oppbevares i kjøleskapet
  • Frukt i lake (f. eks en fersk ingefær- og honninglake – eller honninglake med krydder som kanel, stjerneanis, vanilje etc. I lake kan oppkuttet frukt og bær holde lenge i kjøleskapet.)
  • Fryste bær – f. eks knuste, frosne bringebær, røre inn fryste blåbær i varm grøt – eller i en kjøleskapsgrøt.
  • Friske bær og oppdelt frukt.  Ikke bare smaker det godt – det ser bra ut også.

Melkeprodukter/ melkeerstatninger:

  • Yoghurt
  • Kesam
  • Cottage cheese
  • Melk
  • Alternativt: Kokosmelk, havremelk, soyamelk

Søtning i stedet for sukker:

  • Daddel, honning, lønnesirup, revet pære eller krydder

Bacon på grøt? Jada, det kan være veldig godt det, ifølge Fjordland-kokk Gunnar Lindberg. Foto: Fjordland

Salte varianter:

  • Bacon og valnøtter
  • Blåmuggost
  • Urter og stekt sopp eller et stekt egg
  • Avokado, spinat og gressløk.

Grønnsakstoppinger:

  • Revet squash og gulrot
  • Finsnittet kål og fennikel
  • Små buketter av brokkoli og blomkål
  • Biter av agurk og tomater

Soya, hummus, tahini og tzatziki kan være spennende sauser/ smakstilsetninger på grøter som ikke er søte. 

Sjekk også disse forslagene fra Fjordland: