• TV

Det å lage salat er ikke så komplisert. Det er likevel smart å tenke gjennom hvordan du skal kutte opp ingrediensene for å redusere matsvinnet.

Hvis du kaster store deler av grønnsakene og frukten når du tilbereder salat, kaster du samtidig mye god mat og næring i søpla.

Ved å være litt mer bevisst på hvordan vi renser og deler opp frukt og grønt, kan de fleste av oss enkelt utnytte matvarene bedre og spare både penger og miljø.

Se for eksempel i videoen over her hvordan man IKKE skal gjøre det...

Slik kutter du opp løk og mango 

Hvis du først lærer deg teknikken, er det ikke så vanskelig å dele opp en mango som mange tror.Du er ikke alene om du synes du får veldig lite fruktkjøtt av en mango, men her snakker vi kun om teknikk.

Sett frukten på høykant og skjær ned på hver side av steinen med en skarp kniv. Kutt så opp fruktkjøttet i terningen, uten å skjære i skallet, og brett så mangobitene står ut. Du kan også fjerne skallet og kutte frukten opp i ønskede biter. Delen med steinen inneholder også litt fruktkjøtt som du kan skjære bort med en kniv eller spise av mens du holder den i hånden.

Kutte løk 

Et problem er rennende øyne, men skal du egentlig dele løken på tvers eller på langs først? Akkurat her strides de lærte.

En vanlig nybegynnerfeil er å starte med å kutte av den hårete enden av løken fordi du vet at du skal kaste denne, men ikke gjør det. Det er perfekt å ha denne sittende på da den holder løken samlet. Begynn heller med å skrelle av de ytterste, tørre bladene og skjær deretter av toppen.

Ønsker du ringer av løken, skjærer du dem i ønsket tykkelse på tvers, og vil du ha mindre biter, starter du med så kutte på langs inn mot bunn. Når du så kutter på tvers får du fine små biter. Til slutt fjerner du bunnen. 

Dele opp avokado

Pass deg for avokadoskader med kniven! Vil du unngå at avokadoen blir fort brun, kan det hjelpe å la steinen bli liggende. Syre, som lime, motvirker også at avokadoen skifter farge like fort.

Avokado smaker kjempegodt i salat og tilfører dessuten retten mye av det sunne fettet. Skjær først et snitt rundt hele avokadoen og vri halvdelen fra hverandre. Hvis steinen ikke løsner av seg selv, bruker du en skje til å vippe den ut. Det anbefales ikke å bruke kniv, da avokadoskader etter bruk av skarpe kniver faktisk er ganske vanlig på landets legevakter.

Ta kjøttet ut med en skje eller riv av skallet og del så avokadoen i skiver eller terninger.

Dele opp sukkererter

Sukkererter kan både deles opp på langs og i mindre biter. Du trenger ikke skrelle den først.Siden du kan spise hele sukkererten er det bare å dele den opp i så store biter du vil. Du kan eventuelt fjerne stilken og strengen som sitter på belgen hvis du ønsker det.

Kutte opp chili

Fjern stilken og del så chilipepperen på langs. Da kommer du lett til frøene, som du fjerner ved å skrape med enn kniv. Når dette er gjort kan du kutte chilien i tynne skiver eller finhakke den.

Dele opp paprika 

Tips:  Skjær av toppen og rens ut frøene før du deler paprikaen i ringer eller strimler, så blir det ikke så mye søl.En av ulempene med paprikaen er alle de små hvite frøene som havner utover kjøkkenbenken. Start derfor med å skjære av toppen og rense bort frøene og det hvite paprikakjøttet. Deretter kan du velge om du vil dele den i ringer, biter eller strimler.

Dele opp salat

Et alternativ til å kutte opp selv, er å kjøpe poser med ferdig vasket og oppkuttet salat fra BAMA.Det er ingen grunn til å ribbe salaten helt før du begynner å kutte. Fjern kun de tørre bladene rundt eller i salaten samt stilken, og skyll deretter godt før du river salatbladene med hendene. Tørk dem så slik at at dressingen fester seg til salaten.

Kutte opp brokkoli

Både stilken og blomsten på brokkolien skal spises!  Med parmesan og pepper har du en supersunn og enkel forrett på null komma niks.Mange bruker kun av de små bukettene på brokkolien, men det det er ingen grunn til at stilken skal gå i søpla. Den inneholder mye næring og kostfiber og smaker dessuten minst like godt som blomsterendene. Kutt stilken i skiver eller strimler og ha den i salaten.

Dele opp ananas

Grillet ananas smaker kjempegodt på burgeren!

Ananas smaker søtt og friskt i salaten, og det er ikke så vanskelig som det ser ut å rense og dele den opp. Fjern topp og bunn, del ananasen i to og deretter i passende båter. Skjær ut den harde kjernen og fjern skallet før du deler den i biter.

Kilde: BAMA