Mindre salt i norsk spekemat

Den norske sommerfavoritten

Spekemat er enkelt og godt. Visste du at en blindtest viser at vi faktisk foretrekker norsk spekemat foran spanske og italienske skinker?

I 2015 ble det solgt 13,5 millioner pakker spekeskinke i norske butikker. Selv om en del sverger til spansk og italiensk skinke, viser en blindtest gjort av Nofima (det norske matforskningsinstituttet) at norsk skinke er helt på høyde med den italienske og bedre enn den spanske.

Kanskje ikke uten grunn at 53 prosent av de solgte spekeskinke-pakkene er fra Stranda? 

Mindre salt i spekemat

Vi vil gjerne ha spekematen vår salt, men samtidig er det et mål å redusere saltinntaket i befolkningen. Dette har norske produsenter tatt på alvor, blant dem spekematprodusenten Grilstad, som har jobbet målrettet med å redusere saltinntaket i sine produkter.

Arbeidet har gitt resultater, for i løpet av de siste ti årene har den mest spiste spekeskinken fra Stranda, Strandaskinke, redusert saltinnholdet med tilsvarende 200 tonn. I tillegg har de lansert nye produkter der både fett- og saltinnholdet er lavere enn i sammenlignbare matvarer – blant disse finner vi Stranda Fjellbris og den nye serien fra Grilstad, «Lev Litt Lettere».

LITT SUNNERE: Gjør spekebordet litt sunnere med produkter som inneholder litt mindre fett og litt mindre salt.

Spekemat med sunt tilbehør

– Spekemat inneholder en del salt og mettet fett, men også både proteiner og jern som kroppen trenger. Hvor sunt et spekematmåltid blir, kommer derfor an på tilbehøret, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør

Spiser du spekemat med kjøpt potetsalat, loff og fet rømme, blir ikke dette et ernæringsmessig godt måltid.

– Serverer du derimot spekemat med frisk salat, melon, lettrømme eller Drømmelett, avocado, pesto, soltørket tomat, oliven, eggerøre og grovt brød, blir det et næringsrikt og balansert måltid, sier hun.

Hun minner om at det er slik med nesten all mat. Du må se på det totale måltidet for å avgjøre om noe er sunt eller ikke.

Velg riktig type spekemat

Sundfør anbefaler å velge spekeskinke fremfor spekepølse.

– Her er det særlig stor forskjell på fettinnholdet, og det trenger du ikke å lese ingrediensene for å forstå. Du ser jo lett fettbitene i de fleste spekepølser, sier hun.

På spekeskinken kan du også enkelt fjerne fettranden hvis du ønsker det.

– Det er derfor positivt at det kommer produkter med mindre fett, og selv om spekemat fortsatt er salt, er det bra at saltmengden reduseres. Mye salt i hverdagskostholdet øker risikoen for både hjerte- og karsykdommer og kreft i magesekken, men noe salt er faktisk livsnødvendig og vi tåler litt ekstra innimellom, sier hun.