Litt sunnere tips fra KIWI

Gjør spekebordet litt sunnere (men like godt)

Spekemat står ofte på festbordet. Med enkle grep kan det tradisjonelle festmåltidet gjøres litt sunnere uten at det påvirker smaken.

Sommeren er i anmarsj, det er mai og feriedagene står i kø. Om du skal ha gjester, kan det være smart å satse på servering som ikke krever for mye tid på kjøkkenet. 

Velg riktige produkter

Å invitere på spekemat med deilig tilbehør er både ganske lettvint og uformelt. Og det meste kan gjøres klart på forhånd.

Ved å velge kjøttprodukter med mindre fett og salt kan du enkelt gjøre menyen litt sunnere. 

Hos KIWI får du kjøpt Grilstads Lev litt lettere-serie, som gjør spekematbordet litt sunnere. Det samme gjør Stranda Fjellbris, som har 25 % mindre salt enn vanlig spekeskinke. Du kan også bytte ut rømme med Drømmelett. Den har kun 5 % fett!

Man beregner gjerne 150 gram spekemat til hver gjest, men med mye godt tilbehør kan du med fordel beregne litt mindre.

På tilbehørsiden kan du med fordel ta de litt sunnere valgene: 

  • Velg en lettere versjon potetsalat eller lag din egen dagen i forveien
  • Eggerøre laget med melk eller vann er sunt, og metter godt 
  • Bytt ut rømme med Drømmelett
  • Sunt og fiberrikt brød eller flatbrød
  • Blandet salat eller friske grønnsaker
  • Asparges er i sesong –  det er magert og sunt tilbehør
  • Melon er et must på spekematbordet!
  • Rømmegrøt – ikke så veldig magert, men alt med måte ;)

Vil du heller ha pølse og burger?

Mange barn foretrekker kanskje pølser foran spekemat. Her finner du en oversikt over alle grillpølsene hos KIWI som er kåret til "best i test" og har fått toppscore ved flere anledninger.

Vi er også veldig stolte av vår nye burgerserie, som inneholder hele 21 nyheter! Blant sauser, burgerbrød, ost og salater finner du også åtte forskjellige ferske burgere: Beef-burger, vegetarburger, kyllingburger, ørret- og torskeburger, sweet chili-burger, chorizo-burger, mexican-burger og baconburger.

Sunnere dessert

En frisk dessert passer godt til spekebordet. Masse friske bær (jordbær, blåbær og bringebær) servert med kesam, kvarg, Drømmelett eller yoghurtis. Sunt, friskt og fantastisk godt! 

Frisk frukt med rømme og crumble – bytt ut rømme med kesam, kvarg eller Drømmelett for et sunnere alternativ.

Sunn drikke til maten

Gå gjerne for alkoholfri alternativer som eplemost, sukkerfri brus og alkoholfritt øl. Alkoholfritt har dessuten færre kalorier enn vanlig øl. 

Clausthaler er et godt alkoholfritt øl-alternativ til alle anledninger.

Ta vare på restene 

Spekemat har lang holdbarhet i kjøleskap om du pakker den inn i aluminiumsfolie eller vanlig matpapir. 

Spekematen kan fryses ned. Et tips er å pakke den godt inn i frysefolie med gråpapir ytterst. Da vil den ha en holdbarhet på cirka seks måneder.