Plast eller ikke plast?

Hvorfor er så mye frukt og grønt pakket i plast?

For miljøet er avfall av frukt og grønnsaker mer skadelig enn plasten de er pakket i, forteller ekspertene.

Kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i Matvett.

Er du én av dem som irriterer deg over all plast rundt frukt og grønnsakene i butikken? Du er ikke alene.

Men fjerner vi emballasjen rundt frukt og grønt dukker et annet, og mye større miljøproblem opp: Matsvinn.

– Den største miljøbelastningen ved frukt og grønt er at produktet blir kastet istedenfor å bli spist, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

Emballasjens oppgaver

Frukt og grønt er ferskvarer og inneholder fra 75 til 96 prosent vann.

I romtemperatur vil en gulrot, agurk eller paprika som ikke er pakket i plast fort tørke ut. Da havner den i søpla.

En plastpose vil beskytte grønnsakene, og de kan da holde seg i flere uker i kjøleskapet.

Ressursene som går med til å produsere emballasjen utgjør cirka 10 prosent av de ressursene som går med til å produsere gulroten.

Emballasjen har mange oppgaver, de viktigste er å:

  • beskytte produktet og bevare kvalitet helt frem til det skal spises
  • muliggjøre lovpålagt og markedsrelatert produktinformasjon.
  • forenkle og effektivisere pakking og transport.

Kilde: BAMA

Plastemballasje reduserer matsvinn

Hver av oss kaster 42 kilo mat hvert eneste år. En av årsakene er feil eller mangelfull emballering som gir maten skader eller kortere holdbarhet.

– En følge av ikke å bruke emballasje er at vi kaster enda mer mat enn vi gjør i dag. Dermed må vi produsere mer mat, med de miljøbelastningene som hører med, forklarer Schrøder. 

Eksempler fra BAMA:

En agurk med plast rundt holder i 14 dager på benken, hele 11 dager lenger enn en agurk uten emballasje. Når du har bedre tid på deg til å spise opp maten, er sjansen for at den blir kastet mye mindre.

Da BAMA begynte å pakke steinfrie druer i emballasje direkte etter innhøsting, gikk svinnet ned med 75 prosent.

Vi er flinke til å kildesortereHåkon Lindahl, fagsjef i klima- og miljøavdelingen i Framtiden i våre hender.

Men plast er ikke uproblematisk. Plast er i ferd med å bli et av de største problemene i havet.

Det kan ta flere hundre år å bryte ned en plastpose i naturen.

– Heldigvis havner ganske få plastposer i naturen hos oss. Norge har gode avfallsordninger og nordmenn er generelt ganske flinke til å kildesortere plast, sier Håkon Lindahl, fagsjef i klima- og miljøavdelingen i Framtiden i våre hender.

Plast eller papir?

Lindahl mener at plastemballasjen rundt frukt og grønnsaker oftest kan forsvares. Å bytte ut plast med papirposer er ikke et godt alternativ.

– Det er mer ressurskrevende å produsere papir. Dessuten er det mer plasskrevende og tyngre å frakte, noe som fører til større utslipp fra transport.

Bruk gjenbruksnett!

Det som derimot er et godt alternativ, ifølge Framtiden i våre hender, er gjenbruksnett.

– De fleste av oss har flere plastposer i skuffer og skap enn det vi trenger. Ta med deg egen gjenbrukspose i butikken, så er du med på å spare miljøet, sier Lindahl.