Reduser matsvinn

5 ting du kan gjøre med tørt brød

Mindre mat i søpla og penger spart. Her er tipsene som gir tørt brød nytt liv.

Hver dag kastes 190 000 brød i norske søppelkasser.

I fjor lanserte KIWI små brød som er 2/3 av vanlig størrelse for å gi kundene mulighet til å kjøpe akkurat det de trenger, og dermed kaste mindre.

Likevel hender det ofte at brødet på kjøkkenbenken blir tørt. Men før det havner i søpla – tenk på om det noe du kan bruke de tørre brødskivene til. 

Festlig daggammelt brød

– Daggammelt brød er en fest i seg selv, sier Mari Hult, dama bak Vegetarbloggen.

Hult foreslår å kjøre skivene til smuler i kjøkkenmaskinen og bruke det til vegetarburgere og gratinering eller lage krutonger eller arme riddere.

At vi kaster så mye mat som vi gjør synes bloggeren er trist, derfor deler hun rett som det er tips og triks for hvordan vi kan bruke matrestene. 

Resultatet blir mindre mat i søpla og penger spart. Pluss at du får noe godt. Enkelt og greit. 

Krutonger

Brødkrutonger er perfekt tilbehør i salater og supper. Krutonger er enkel å lage, og brødet bør helst være noen dager gammelt.

Oppskrift på brødkrutonger fra Vegetarbloggen

Brødkrutonger er enkelt, kjapt og billig å lage selv. FOTO: Vegetarbloggen

Ostesmørbrød i vaffeljern

Brød som skal varmes trenger absolutt ikke være dagferskt. For en spennende vri på ostesmørbrødet kan du steke det i vaffeljern. 

Slik gjør du det: 

Arme riddere

Dessert eller søt helgefrokost der tørt brød eller tørr loff kommer til sin rett.

Oppskrift på arme riddere fra KIWI

Arme riddere med jordbær og krem til dessert FOTO: Aina C Hole/Sporenstrek

Griljermel

Griljermel brukes blant annet til å lage stekecrisp på blant annet nuggets og fiskepinner. Hjemmelaget griljermel har kun én ingrediens: gammelt brød.

Bakehusets oppskrift på griljermel

Griljermel lager du enkelt selv. FOTO: Bakehuset

Dessertquesadillas med banan og sjokolade

Er du så heldig å ha et par halvtørre tortillas igjen fra middagen så blir disse en utrolig bra dessert sammen med litt banan og sjokolade, eventuelt peanøttsmør og bær.

Oppskrift på dessertquesadillas fra Vegetarbloggen

Dessert av restebrød etter tacomiddagen. FOTO: Vegetarbloggen