Den store burgersaus-guiden

Slik velger du riktig burgersaus - og dette gjør du med resten av den

I takt med at hjemmelagde burgere har økt i popularitet, har utvalget av sauser også blitt større. Her får du en oversikt over hva de forskjellige sausene passer til, og hva du kan gjøre med restene!

Sweet & smokeySweet & smokey burgersaus

Dette er den sausen som er nærmest den tradisjonelle burgerdressingen som vi kjenner den. Sweet & smokey har imidlertid en anelse røyksmak, noe som hever den noen hakk. Et perfekt følge til de fleste burgerne.

Passer godt til:

Restetips:

  • Bland noen spiseskjeer inn i en boks mais slik at man får en deilig topping til bakte poteter.
  • Bland inn i en coleslaw, sammen med litt rømme og som dressing til en potetsalat. 

Sjekk også ut denne oppskriften på sommerens luftigste coleslaw!

American BBQ-saus American BBQ-saus

Dette er grillkongenes mektigste våpen. Den blir brukt til å sette smak, til marinade, pensling under steking eller grilling, som krydder og som topping.

Sausen har en krydret og samtidig søt smak. Den er en anelse røkt, noe som er typisk for en amerikansk barbeque sauce.

Passer godt til:

Restetips:

Den kan ved hjelp av noen teskjeer lettrømme være redningen i en pastasalat med kylling, den kan heve en pizzasaus, blandes inn i «pulled pork», gjøre salatdressing-kartoteket ditt litt større, nytt tilskudd i kjøttdeigen til tacoen eller du kan blande saus inn i burgerdeigen. Våre vegetarburgere med sopp og timian smaker skikkelig godt sammen med en amerikansk BBQ-saus, blant annet.

Salsa Roja Salsa Roja til burgeren

Denne sausen er stjernen i det mexicanske kjøkken. Mexicanerne bruker Salsa Roja som vi bruker krydder, og sausen har fast plass i de fleste Taqueria (steder som selger mexicansk «fast food»).

Salsa Roja er en fersk tomatisert, velsmakende og varmt krydret salsa. Ønsker du en litt lettere og friskere utgave kan du finhakke et par store, solmodne tomater og blande det inn i Salsa Roja.

Da får du en god blanding av det friske og lette fra de ferske tomatene, men likevel en god dybde fra begeret hvor tomatene har tatt til seg de andre smakene, som sitron, løk, koriander, hvitløk og jalapeno.

Passer godt til:

Restetips:

  • Salsaen er allsidig og super blant annet som dipp til tortillachips, til nachos, enchiladas, som topping på quesadillas eller taco.
  • Gjør som meksikanerne og bruk den topping på en tortillalefse med stekt egg og bønner, Huevos Rancheros.
  • Noen spiseskjeer av Salsa Roja på toppen av en gryte eller en suppe blir aldri feil.
  • Vil du gjøre en «makeover» på grillpølsa – legg på en stripe med Salsa Roja.

Pico de Gallo Pico de Gallo

Opprinnelig fra Mexico og er en fersk tomatsaus (også kalt salsa fresca) med grovt hakkede tomater og ofte med løk, fersk chili, lime og koriander. Pico de Gallo minner mer om en salat enn en saus og brukes derfor også som en egen rett, eller som en av hovedingrediensene i tacos eller fajitas.

Passer godt til:

Restetips:

  • En Pico de Gallo er et supert tilbehør til tacofredagen, perfekt til grillmat, til stekt fisk, i en omelett, ved siden av en pai og som en enkel, men smakfull pastasaus.
  • Pico de Gallo er også et friskt og spennende tilbehør på en god grillpølse og som en smakstilsetter i bønne- og linseretter. 

Hva er vel en mexicansk burger uten en mexicansk saus? Prøv Pico de Gallo neste gang du skal ha burger til middag.Mango & Curry 

Mango & Curry saus

Smaken av mango og curry finner vi mye av i det sør-asiatiske kjøkken hvor de ofte går igjen i retter med kylling, i ris- og gryteretter.

Denne sausen er en mild variant og fungerer like godt på en burger som på en pølse i stedet for sennep.

Passer godt til:

Restetips:

  • Passer til grillspyd eller som dipp til kyllingvinger, blandet ut med litt rømme.
  • Blandet sammen med mais til en maissalat du kan ha i en bakt potet.
  • Blandet med salatkylling som du kan putte inn i et pitabrød eller en wrap, sammen med grønn salat.
  • Bland den også ut i litt rømme og bruk den i en coleslaw.

Mangosalsa Mangosalsa

En salsa som utfordrer deg som ikke er vant til å bruke frukt sammen med saltmat. Den søte mangoen mot det salte, og kanskje røkte du får når du griller en burger eller spiser en pølse, er spennende og veldig god.

Denne salsaen inneholder også en klype curry og chili, noe som gjør at den biter lett fra seg.

Passer godt til:

Restetips:

Får du mangosalsa til overs kan den være tilbehør til bakte poteter, du kan kjøre den glatt og bruke den som en «gul ketsjup» til grillpølsa eller blande den med litt rømme og bruke den som dipp.  For eksempel til kyllinglårklubberMangosalsa smaker skikkelig godt sammen med vår Sweet chili burger.

Hot Korean BBQ-saus Hot Korean BBQ-saus

Dette er en smaksrik saus! Den er både sterk, krydret, søt, salt og en anelse syrlig. Like god på en burger som på en god grillpølse. Hvis du kjenner til Hoisin-saus kan den minne om denne, bare at Hot Korean er sterk.

Passer godt til:

Restetips:

  • Den fungerer godt til det meste av sommerens grillmat. Prøv å rulle nudler, strimler av stekt kylling og agurk inn i salatblader. Dypp i Hot BBQ-saus.
  • Tilsett den i en burgerdeig (i stedet for Sambal Oelek).
  • Bland med rømme til en dipp eller bruk den til bakte poteter.
  • Hva med å lage din egen salsablanding med noen spiseskjeer Hot Korean BBQ-saus, finhakkede tomater, agurk, vårløk og paprika? Smak til med litt sitron eller lime.
  • Du kan også pensle den på kjøttet de siste minuttene under grilling.