Hvordan steke den perfekte ribben?

Hvordan steke den perfekte ribben?

Mange kjenner presset foran årets viktigste middag.

Ingredienser

Du trenger

 • 2 kg Ribbe
 • 3 ts salt
 • 2 ts pepper
 • 2 dl vann

Slik gjør du

 1. 2 DAGER FØR STEKING: Svoren rutes med spissen av en skarp kniv. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket. Tips: Man kan etterskjære litt i svoren etter at ribben har dampet seg opp, så deler svorbitene seg bedre! Gni ribben inn med salt og pepper. Legg den kjølig og dekk med aluminiumsfolie.
 2. STEKING: Forvarm ovnen til 250 °C. Legg ribben med svorsiden opp i langpannen. Hell i litt kokende vann, ca. 2 dl, og dekk med aluminiumsfolie og sett ribben i varm stekeovn. La stå og dampe i ca 45 min.
 3. Ta av folien. Ribben kan nå legges på rist over langpannen. Legg en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribben, slik at svoroverflaten blir jevn. Senk temperaturen til 200 °C og sett langpannen midt i ovnen.
 4. Stek videre i ca 1 1/2 time for tynnribbe, 2 1/2- 3 timer for midtribbe og ca. 2 timer for familieribbe.
 5. Medisterkaker, julepølser og sosisser stekes sammen med ribben de siste 20 min (ikke under grillen).
 6. La ribben hvile i 20 min før du skjærer den opp. Da får ribben sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du bruke grillen eller øke temperaturen til maks. Pass på så svoren ikke blir brent!
 7. MER SMAK PÅ RIBBA? Del opp løk, hvitløk, og gulrøtter i grove biter og legg det sammen med kjøttet i ovnen, bruk gjerne litt nellik i tillegg, det gir en deilig aroma i ovnen og setter en god smak på kjøttet. Mos grønnsakene og hell over de gode smakene som ligger i bunnen av langpannen; sil over i en kjele, hell på matfløte og kok opp. Resultatet blir en deilig julesaus. Salt og pepre etter smak. Bytt ut det klassiske tilbehøret til ribbe - prøv rosenkål med ristede, hakkede mandler og varme eplebåter.