Kål, supper og naturlig supermat – det kommende året ser ut til å bli et år i sunnhetens tegn.
Salgstall kan gi oss noen hint om hva vi kommer til å spise mer av i året som kommer. Hos KIWI har salget av frukt og grønt økt med 54 prosent i perioden 2012 til 2016, og det er ingen grunn til å tro at utviklingen vil snu.
At sunn mat vil være i fokus i 2018 er det flere andre som også er enige i.
Supper og poteter
– Med januar kommer en spesiell interesse for grønnsaker, kosthold og oppskrifter. Av oppskrifter som kjøres i media er det suppe, grønnsaker og poteter som flest viser interesse for, sier Hanne Linnert, kommunikasjonssjef i Bama.
Å lage supper byr på mange kombinasjonsmuligheter med grønnsaker, det er enkelt, sunt og smaker godt, og ligger blant topp 5 av måltider nordmenn lager.
De fem mest populære suppene i januar (ifølge søk i Google) er:
Blomkålsuppe, tomatsuppe, kyllingsuppe, fiskesuppe og gulrotsuppe.
Naturlig supermat
Maten skal gi den gode følelsen av letthet, overskudd, positiv energi og god helse på kort og lang sikt.
– Vi trenger ikke supermat i pulverform, det er ikke dokumentert å gi noen helsegevinst, sier hun.
Tine Sundfør tror vi vil spise mer:
Rødkål, grønnkål, hodekål, brokkoli, ruccola, spinat, tomater, løk, hvitløk, kikerter, bønner, linser, havregryn, valnøtter, skogsbær, rødbeter, granateple og avokado.
Bli KIWI PLUSS-kunde og få 15 % Trumf-bonus på all fersk frukt og grønnsaker
Avokado og banan
Salget av avokado har økt med 126 prosent de siste fem årene, og i Oslo er avokadoen like stor i omsetning som banan, ifølge KIWIs salgstall.
– Vi nordmenn er storspisere av avokado, kan Hanne Linnert i Bama bekrefte. Vi spiser i gjennomsnitt 12 avokader hver i året, mens resten av Europa spiser fem.
Når det gjelder bananer, ligger vi også blant toppen i Europa med 16 kilo per nordmann per år.
Smoothies, juice og bær
KIWI har også hatt en økning i salg på bearbeidet frukt som smoothies og juice med 112 prosent de siste fem årene. De øvrige produktene som har størst salgsøkning er:
- bær med 85 prosent
- appelsin med 82 prosent
- kiwi med 62 prosent
- sitron med 56 prosent
- bananer med 47 prosent
- epler med 32 prosent
- druer med 28 prosent