Økt etterspørsel etter kjøtt gir behov for import

Økt etterspørsel etter kjøtt.

KIWI prioriterer alltid norsk kjøtt, men økt etterspørsel gjør at det ikke er nok tilgang til norske råvarer. Derfor vil det i perioder være mer importert kjøtt i butikkene enn vanlig.

På grunn av stor etterspørsel etter produkter laget av svin og storfe har vi i Norge kommet i en situasjon hvor det ikke er nok norsk råvare til å dekke behovet.

Klarer ikke skaffe nok

KIWI ønsker å selge det norske bønder produserer og jobber hele tiden tett med leverandørene, men til tider er det umulig å skaffe nok norsk råvare. Av denne grunn må vi selge kjøttprodukter av importert råvare for å kunne tilby våre kunder produkter av storfe og svin.

I 2019, som kan anses som et «normalår», var det over 95 prosent norsk råvare av storfe og svin i våre butikker. Nå fremover når det må åpnes for mer import, vil andelen norsk råvare ligge på mellom 80 og 90 prosent.

Bård Gultvedt, direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i NorgesGruppen, sier de gjerne skulle solgt mer av norske landbruksprodukter for å dekke etterspørselen fra kundene.

– Våre butikksjefer har et ønske om å selge mer norskproduserte råvarer, ikke minst fordi vi vet at mange av våre kunder foretrekker dette. Men når det er for lite av norsk kjøtt, så mener vi det er bedre å tilby importert kjøtt enn å ha tomme hyller, forklarer han.

Stengte grenser gir økt etterspørsel

Ole Nikolai Skulberg, direktør i Totalmarked i Nortura, forklarer hvorfor vi ser mer importkjøtt i butikkene enn normalt akkurat nå.

– Som følge av en lang periode med stengte grenser og flere mennesker i landet har salget av kjøtt i Norge vært litt høyere enn normalt. Slike raske endringer i markedet er vanskelig for bonden å tilpasse seg på kort tid. Skulle vi bygget flere fjøs og fôret frem flere dyr ville det ikke vært i butikken før om to til fire år, sier Skulberg.

Nortura-direktøren sier vi må belage oss på å se litt mer importkjøtt i butikkene enn normalt så lenge koronatiltakene fortsetter.

– Det er selvsagt vanskelig å vurdere hvor lang tid det tar før samfunnet åpnes opp, men vi vil nok ha mer import enn normalt i store deler av 2021. Skulle bøndene ha økt produksjonen nå vil vi få overproduksjon i flere år fremover. Det er jo heller ikke er bra, påpeker han.

Kjøttet er tydelig merket

Lurer du på hvor kjøttet du kjøper kommer fra, er dette tydelig merket på pakken. I september i fjor ble emballasjen på kjøttprodukter endret slik at det nå er enda enklere å se hvilket land kjøttet du spiser kommer fra.