Visste du dette om sukkerfri brus?

Det å bytte til sukkerfri brus er et viktig tiltak for å redusere sukkerinntaket. Her er fem gode grunner til å velge sukkerfritt neste gang du kjøper brus.

Det er en vanlig oppfatning at vi får i oss for mye sukker, men samtidig tyder alt på at vi har fokus på å redusere inntaket. Nordmenns sukkerinntak stuper, og Helsedirektoratets rapport «Utvikling i norsk kosthold» viser at hver nordmann reduserte bruken av sukker med 19 kg i året fra 2000 til 2018. Det er kanskje ikke så rart, når valgmulighetene blir stadig større og smaken på den sukkerfrie brusen bedre.

Her er noe av det du kan tenke på når du velger drikke.

  1. Det er en myte at kunstig søtning er farlig

Vann er den beste tørstedrikken, men sukkerfri brus er et godt alternativ når du har lyst på noe som smaker litt mer. De helsemessige konsekvensene av å drikke sukkerfri brus er godt undersøkt, og både norske og internasjonale myndigheter bekrefter at kunstig søtning er trygt i moderate mengder. Men hva tilsvarer en moderat mengde?

– Basert på helsemyndighetenes grenseverdier for aspartam, kan et voksent menneske drikke 1,5 liter sukkerfri drikke daglig uten at det er skadelig. Da har jeg lagt inn god margin og tatt hensyn til de andre stoffene i brusen også. Husk bare å ta med øvrige kunstige søtstoffer i det daglige regnestykket ditt, som suketter, sukkerfri saft og annen drikke, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Hun minner om at det på daglig basis finnes andre, sunnere alternativer til tørstedrikke. Men hvis du er glad i sukkerholdig drikke, er sukkerfri brus et bedre alternativ. Sundfør har tidligere uttalt at hun mener sukkerfri brus har fått et ufortjent dårlig rykte.

– Det er ingenting som tyder på at det er skadelig å drikke litt sukkerfri brus hver dag, sier hun.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør

Brusen er helt, eller nesten helt uten kalorier og kan ikke alene føre til vektøkning og livsstilssykdommer.

– Det er heller ikke slik at sukkerfri brus påvirker blodsukkeret. Dette kommer frem av vitenskapelige tester, men er også enkelt å måle selv med et blodsukkerapparat. Alle kan kjøpe et slikt apparat på apoteket, forteller Sundfør.

  1. Det selges mer sukkerfri enn sukkerholdig brus på KIWI

Salgstallene hos KIWI viser tydelig at flere velger sukkerfri brus. Hele 65 prosent av brusen som selges hos KIWI er uten sukker. KIWIs kunder er faktisk blant de sunneste når det kommer til hvilke varianter norske kunder oftest velger i butikkhyllene.

Hvis vi ser på tallene for alle norske butikker samlet, er ifølge Bryggeriforeningen over 60 prosent av all brus som er blitt solgt i Norge så langt i 2020 sukkerfri.

  1. Stadig flere nyheter er sukkerfrie

Også brusprodusentene tar nordmenns ønske om å velge sukkerfritt på alvor, og valgmulighetene blir stadig bedre.

– De siste tre årene har 80 prosent av nylanseringene til Coca-Cola i Norge vært sukkerfrie eller hatt lavere sukkerinnhold, og Coca-Cola uten sukker har vært markedets raskest voksende sukkerfrie cola denne perioden, forteller Alexander Aakervik, som er markedsansvarlig for dagligvare hos Coca-Cola European Partners Norge.

Siden 2013 har Coca-Cola i Norge i tillegg redusert sukkermengden i sine produkter med 25 prosent.

Forfriskende sukkerfri brus på en varm sommerdag
Forfriskende sukkerfri brus på en varm sommerdag

  1. Sukkerfri brus smaker stadig bedre

Tidligere var det større forskjeller på smaken mellom sukkerholdige drikker og sukkerfritt, men produsentene har jobbet kontinuerlig med å forbedre smakene og gjøre sukkerfritt til et mer smakfullt alternativ. Visste du at Fanta Appelsin uten tilsatt sukker fikk en ny og bedre smak i 2019? Nå inneholder den populære brusen hele sju prosent fruktjuice.

– Oppskriften for Fanta uten tilsatt sukker er optimalisert og forbedret, med mer fruktjuice, for at den skal smake enda bedre enn tidligere. Det som er viktig for oss er at smaken skal være tilpasset våre forbrukere her i Norge, sier Aakervik.

  1. Sukkerfri brus smaker også godt til mat

Å drikke en iskald Coca-Cola uten sukker på en varm sommerdag er ikke å forakte når du trenger noe for å slukke tørsten. Selv om Coca-Cola smaker godt alene, passer den også godt sammen med det meste av snacks og mat. For å finne ut hvilken mat som passer aller best til drikken, ba Coca-Cola gourmetkokker om å sette 30 av sine retter sammen med Coca-Cola og poste det på Instagram. Spareribs, nachos, kyllingsalat, spagetti med kjøttboller, teriyaki-laks, hummer og (ikke uventet) pizza var noen av svarene de fikk.