Direkte eller indirekte varme?

Slik fordeler du kjøttet på grillen

Foto: Illustrasjon

Du har kanskje hørt at man kan grille på direkte eller indirekte varme, men vet du hva det innebærer? Og når velger man egentlig direkte varme?

De fleste av oss har gjort både gode og litt dårligere erfaringer ved grillen, og ofte er det nok grillteknikken og kunnskapen det skorter litt på. Svidde pølser, tørre fiskestykker og kjøtt som er svart utenpå og rått i midten har nok mange vært borti, men det kan det bli slutt på nå. 

Direkte eller indirekte?

Noe av det første du bør gjøre, er å lære deg forskjellen på direkte og indirekte varme. På en del grillprodukter du finner i butikken står det hvilken form for varme det anbefales å grille produktet på, men det finnes også noen ganske enkle huskeregler du bør lære deg hvis du er glad i grillmat. Her deler grillkokk Christer sine beste råd når det gjelder grilling på direkte og indirekte varme:

Direkte grilling

Direkte grilling vil si at du griller direkte over varmekilden - altså glørne eller gassblusset. Tenk på det som en glovarm stekepanne der ingrediensene stekes forholdsvis raskt. Denne formen for grilling passer best for tynne kjøttstykker, fiskestykker, skalldyr, grønnsaker, pølser og hamburgere som trenger mindre enn 20 minutters steketid. 

Indirekte grilling

Ved indirekte grilling griller du maten litt vekk fra varmekilden og alltid under lokk. Tenk på denne metoden mer som langtidssteking i ovn. På en gassgrill får du indirekte varme ved å legge maten til siden for gassblusset eller ved å skru ned varmen. På en kullgrill kan du legge alt kullet på en side av grillen, slik at du får indirekte varme på den andre siden. Det er perfekt å grille med indirekte varme når du griller store kjøttstykker, hel fisk eller kylling med en steketid på mer enn 20 minutter. 

Kombinasjon av direkte og indirekte varme

Det er også mulig å kombinere direkte og indirekte varme. Da steker du først råvarene så det får en fin farge over direkte varme, for så å steke det ferdig på indirekte varme. 

Husk for øvrig at glørne trenger luft, så ikke legg for mye mat på grillen om gangen. Og når du griller kjøtt, skal du alltid la kjøttet hvile etter steking. En generell regel er at det skal hvile omtrent halvparten av steketiden. Snu kjøttet halvveis i hvileperioden, slik at saften ikke renner ut. Ønsker du en ekstra røyksmak på kjøttet, kan du legge spon i grillen. Legg det enten i folie i gassgrillen eller rett på kullet, hvis du bruker kullgrill. Det finnes utallige varianter av spon - forsøk for eksempel med eik, bøk, kirsebær eller eple.