For mye eller for lite salt?

Hva er egentlig greia med salt?

Foto: Bon Appetit/NTB Scanpix

Litt salt er livsnødvendig. For mye kan gjøre oss syke.

- De fleste av oss spiser nesten dobbelt så mye salt av det som er anbefalt, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. 

Det betyr at vi får i oss gjennomsnittlig 10 gram salt per dag.

Salt er livsnødvendig for at kroppen vår skal fungere og vi skal ha det bra. Men for mye salt kan øke blodtrykket og gjøre oss syke. Over 30 prosent av befolkningen har ifølge helsenorge.no høyt blodtrykk og økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom. Salt øker dessuten risikoen for kreft i magesekken, og i tykk- og endetarmen.

Det å kutte saltinntaket er derfor et av flere viktige grep vi kan gjøre for å forebygge sykdom og ta vare på helsen vår. Og det er ikke så vanskelig som du kanskje tror.

Bruk andre smaksforsterkere

Saltsmak handler nemlig om vane. Det betyr at hvis du klarer å spise mindre salt i 2-3 uker vil du etter hvert oppleve at smaken på råvarene kommer bedre frem.

- Det kan være en vanskelig overgangsfase, men for mange resulterer det i at de til slutt synes maten smaker best med mindre salt, sier Tine Sundfør, som har noen gode tips til hvordan vi kan gjøre maten spennende selv om vi kutter ned på saltet.

- Bruk friske og tørkede urter, hvitløk, løk, chili og andre smaksforsterkere i matlagingen. Da vil du etter hvert oppleve at saltbehovet blir mindre.

Hun anbefaler å kjøpe gode råvarer med lavt saltnivå, og gjerne lage maten fra bunnen. Da vil du få bedre kontroll på hvor mye salt du får i deg.

Lag maten fra bunnen av for å få bedre kontroll over hvor mye salt du får i deg. (Foto:Plainpicture/NTB Scanpix)
Lag maten fra bunnen av for å få bedre kontroll over hvor mye salt du får i deg. (Foto:Plainpicture/NTB Scanpix)

Samarbeider om saltkutt

Det meste av saltet vi får i oss kommer fra ferdigmat og bearbeidede matvarer. Derfor har Helsedirektoratet inngått et samarbeid med matvarebransjen, et såkalt saltpartnerskap, for å få hjelp til å redusere saltinnholdet i matvarene.

- De matvaregruppene som har mest salt er bearbeidede kjøttprodukter som kjøttdeig, karbonadedeig og farseprodukter. Derfor har KIWI fjernet salt i alle deiger av storfe, svin og kylling. Dette tilsvarer 40 tonn salt pr år. I tillegg har vår leverandør av brød redusert saltet med 15 tonn pr år, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

Han minner også om at produktene med Nøkkelhullsmerket inneholder mindre salt enn andre matvarer.

- Vi ønsker å gjøre det enklere for kundene å ta sunne og gode valg. KIWI har et prisløfte om at vi alltid skal være blant de billigste på produkter som er merket med Nøkkelhullet, og du finner omtrent 500 slike produkter i våre butikkhyller, sier Bjørkøy. 

Derfor må saltmengden reduseres

- Salt er en kjent risikofaktor for høyt blodtrykk. Det igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer og hjerneslag, forteller helsefagsjef i LHL, Helle Grøttum. Derfor vil det ha store helsemessige fordeler hvis vi klarer å redusere saltinntaket i befolkningen.

- Dette må skje gjennom holdningsendringer og en reduksjon av saltinnhold i flere ledd, sier Grøttum og viser til Finland hvor de har klart å redusere befolkningens saltinntak med 40 prosent fra 1977-2007. Her hjemme har myndighetene prøvd å få med seg matvareindustrien i et forpliktende samarbeid som kan jobbe for å redusere nordmenns inntak av salt. LHL er en del av dette saltpartnerskapet og har i tillegg utarbeidet sin egen saltpolicy.

- Vi mener at industrien gradvis bør redusere saltinnholdet i matvarene og ønsker også at produktene skal ha en tydeligere merking av saltinnhold, sier Grøttum. Hun minner også om at det er viktig å ha en bevisst holdning til hvor mye salt det er i maten man serverer til barn, og ikke venne barna til for mye salt.