Tips til høst- og vintertrening

Slik kan du unngå sykdom som ødelegger løpeformen

Skal du komme i form til vårens løp, er det nå du bør starte. Her får du de beste tipsene for effektiv trening av langdistanseløperen og ernæringsfysiologen.

Å komme seg ut på løpetur i høstmørket eller på kalde vinterdager krever mer av oss enn når solen skinner og kveldene er lange og lyse. Har du planer om å delta i et løp til våren, er det imidlertid nå du bør sette i gang.

Etter en sesong med få gjennomførte løp på grunn av Covid-19, trenger vi kanskje en ekstra god grunn for å holde motivasjonen oppe gjennom hele vinteren. Hva med å krysse fingrene og satse på sesongstart med  Sentrumsløpet  den 24. april 2021? Få deg gjerne en treningskamerat så dere kan motivere hverandre til løpet, men husk å følge smittevernreglene og holde avstand også når dere trener.

Viktigheten av D-vitamin

Trening er viktig, men det er også et godt og sammensatt kosthold. Dette er avgjørende hvis du vil holde energien oppe i vintermørket. Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør anbefaler å fokusere ekstra på å få i seg nok D-vitamin og grønt for å holde kroppen frisk.

Tine Sundfør er ernæringsfysiolog og understreker viktigheten av tilskudd av D-vitaminer i vinterhalvåret.
Tine Sundfør er ernæringsfysiolog og understreker viktigheten av tilskudd av D-vitaminer i vinterhalvåret.

– Vitamin D lagres i huden vår når vi får mye sol og dagslys på huden, men i høst og vinterhalvåret må vi få D-vitamin fra maten vi spiser. Tran, fet fisk, margarin og lettmelk tilsatt vitamin D er de beste kildene, sier ernæringsfysiologen.

Siden du også er ekstra utsatt for forkjølelse, luftveisinfeksjoner og influensa om høsten og vinteren, anbefaler Sundfør å gjøre kroppen best mulig rustet til kamp.

– Gi immunforsvaret ditt et lite piff ved å spise mye frukt og grønnsaker med vitamin C og antioksidanter.

Fokus på kosthold

Langdistanseløper Marthe Katrine Myhre trener mye, året rundt. For henne er det derfor viktig å spise mat med godt næringsinnhold.

– Jeg sørger for at kostholdet inneholder alle de viktigste næringsstoffene kroppen min trenger i en hektisk hverdag, både med tanke på trening og jobb. Er jeg god på kosthold får jeg framgang i treningen og holder meg både frisk og skadefri. Karbohydrater, proteiner og nok fett er viktige kilder til mitt daglige kosthold, forteller Myhre. 

Hennes kosthold består av mye frukt og grønt. For å sikre kalsiumbehovet drikker langdistanseløperen melk og spiser yoghurt. Hun spiser mye karbohydrater i form av brød og pasta. Fisk spiser hun alltid to til tre ganger i uka. 

Løper 200 kilometer i uka

Marthe Katrine Myhre er en norsk langdistanseløper.
Marthe Katrine Myhre er en norsk langdistanseløper.

Energien fra maten er det liten tvil om at Myhre trenger. Om vinteren løper hun 200 kilometer hver uke, pluss noen økter med spenst og styrke. Fra februar blir det fokus på mer kvalitet, slik at mengden går noe ned, og det blir litt mer fart på intervallene.

– Vinteren er en viktig treningsperiode for meg. To økter hver dag i tillegg til full jobb. Det gjelder å holde tunga rett i munnen med tanke på totalbelastningen, sier Myhre.

Pigger sine egne sko

Ifølge Myhre er det ingenting i veien for å løpe ute selv om temperaturen kryper nedover. Selv løper hun så og si alle økter ute, uansett vær. Det gjelder bare å kle seg riktig.

– Bruk ullundertøy innerst, deretter en jakke som er vindtett og gjør at du holde varmen. Buff, lue, gode sokker med ull og ordentlige votter er viktig for å holde hodet og hender varme.

Med gode piggsko er det heller ikke noe problem å holde seg på beina. 

– Jeg pigger mine egne løpesko med pigger jeg kjøper på Felleskjøpet. Det sitter godt og er veldig behagelig å løpe i. Jeg anbefaler virkelig å prøve det, avslutter hun.