KIWI til kamp mot matkasting

Kan vi forebygge matkasting med ny datomerking?

Foto: KIWI/Faksimile Nationen

Hvert år kastes det 218 000 tonn med mat i de tusen hjem her til lands. Mye av dette er fortsatt spiselig, men mange kunder er usikre på datomerkingen.

Vet du egentlig forskjellen på «best før» og «siste forbruksdag»? Mange vet nemlig ikke at «best før» bare sier noe om hvor lenge produsenten kan garantere for at smak og kvalitet på produktet holder seg uendret.

KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy ønsker at kundene skal kaste mindre mat.
KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy ønsker at kundene skal kaste mindre mat.
- Mange kunder er ikke klar over at merkingen «best før» er veiledende og at varene som regel er like gode og fullt spiselige i lang tid etter denne datoen. «Best før» betyr altså ikke «dårlig etter», sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy. 

Nå kommer «Normalt holdbar til»

Som en konsekvens av dette går så mye som hver femte handlepose vi kommer hjem med i søpla. Ved at flere ser, smaker og lukter på maten, kan vi unngå at mye «best før»-mat blir kastet uten grunn. Det ønsker NorgesGruppen og KIWI å hjelpe kundene med. 

- Vi kommer nå til å teste om det har en effekt å legge til en ekstra merking som vi har kalt «normalt brukbar til». Det gir en indikasjon på hvor lenge produktet normalt holder en brukbar kvalitet, sier konsernsjef Runar Hollevik i NorgesGruppen til Nationen.

Ekstramerkingen gjelder kun produkter med «best før»-dato, og vil være å se på våre egne merkevarer, i første omgang Kvarg. Fra midten av mars vil seks ulike Kvarg-produkter bli å finne i kjøledisken hos KIWI med merkingen «best før» og «normalt holdbar til».

- Vi håper at flere leverandører etter hvert vil følge etter med en tilsvarende ordning, sier Hollevik. 

Kvarg er nå merket med "normalt brukbar til" hos KIWI.
Kvarg er nå merket med "normalt brukbar til" hos KIWI.

KIWI fortsetter å prise ned varer 

Kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i Matvett, bransjens eget selskap for forebygging av matsvinn, sier til Nationen at det må en stor dugnad til for å få ned svinnet.

- Butikkene må bidra til å synliggjøre at maten har en verdi selv om den ikke er helt fersk. Selv om tomaten du har kjøpt er blitt bløt, kan den helt fint brukes i en saus, påpeker hun.

KIWI vil fortsette med å prise ned varer som nærmer seg «best før»-datoen.

- Ingen av oss liker å kaste mat. I fjor begynte vi med nedprising av varer med kort holdbarhet, og vi er glade for at stadig flere kunder benytter seg av denne ordningen, påpeker KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

KIWI har også avtaler med Kirkens Bymisjon og andre frivillige organisasjoner, som innebærer at lokale KIWI-butikker kan gi bort fortsatt holdbare varer som ikke blir solgt.