Disse enkle grepene gjør klesvasken mer miljøvennlig

Ved å sortere klesvasken, planlegge bedre og bruke riktig mengde vaskemiddel forlenger du levetiden til plaggene dine samtidig som du bidrar til et bedre miljø.

Vaskeekspert Malin Skaar i Lilleborg forbrukerservice
Vaskeekspert Malin Skaar i Lilleborg forbrukerservice
Skittentøyskurven har en lei tendens til å fylles i en forrykende fart, og mye av det som ligger i den er nok strengt tatt rent nok til at det tåler en dag til ute blant folk.

– Det første du kan gjøre for å gjøre klesvasken mer miljøvennlig, er derfor å vurdere om plagget du legger i skittentøyskurven virkelig trenger en vask eller ikke, sier Malin Skaar i Orkla Home & Personal Care.

Hun er leder for Lilleborg forbrukerservice, og har mange års erfaring i å svare på spørsmål om klesvask, rengjøring og flekkfjerning. Her er hennes beste tips til hvordan du sparer både miljøet og lommeboken når du vasker klær:

1. Husk å sortere klesvasken

Det som legges til vask, bør så sorteres riktig. Bruk en kurv til lyst tøy, en til mørkt, en til ull og gjerne en til plagg med sterke farger som må vaskes alene.

– Videre er det viktig å fylle maskinen godt og å fortrinnsvis velge korte programmer med lav temperatur der det kun trengs en oppfrisking, sier Skaar.

2. En passende dose vaskemiddel

Av hensyn både til egen lommebok og miljøet, anbefaler Skaar også at du er nøye når du måler opp mengde av vaskemiddelet.  Les på esken eller flasken hvor mye du trenger og doser riktig slik at du ikke bruker mer vaskemiddel enn nødvendig.  

Mange vaskemidler kommer nå i en mer konsentrert form enn tidligere. Dette betyr mindre vaskemiddel per maskin og dermed redusert forbruk av rene kjemikalier. I tillegg er flaskene mindre og tar dermed mindre plass i plastavfallet.

3. Bruk riktig vaskemiddel

For at klærne dine skal vare så lenge som mulig, er det smart å velge vaskemiddel beregnet på de tekstiler du legger inn i vaskemaskinen. Det er nemlig forskjell på det vaskemiddelet som selges til hvitt og farget tøy.

– I vaskemiddel for hvitt tøy, er det komponenter som bidrar til at tøyet forblir hvitt lenger, og i vaskemiddel for farget tøy, er det ingredienser med fargebevarende egenskaper. I tillegg finnes det eget vaskemiddel til ull, som tar vare på dine delikate tekstiler som ull og silke, sier Skaar.

4. Ikke for full maskin

Når klærne skal tørkes, er det viktig å sjekke om de tåler tørketrommel hvis du ønsker å bruke det. 

– Det er lite miljøvennlig å måtte kaste klær fordi de ikke tåler tørketrommel. Også her er det selvfølgelig viktig å fylle maskinen godt opp, sier hun.

Vær likevel klar over at verken tørketrommel og vaskemaskin skal fylles helt full, da dette vil gi dårlig vaske- og tørkeprosess og krøllete klær. Et godt alternativ er å henge klærne på et stativ inne eller ut når været tillater det.

– Husk for øvrig å fjerne lo og rense lofilteret i tørketrommelen ofte, slik at maskinen jobber på maksimal effekt, sier Skaar.