B&T-avtalen hos KIWI

Hvorfor er mensen fortsatt flaut?

Hos KIWI sørger B&T-avtalen for at det blir billigere å ha mensen. Kanskje kan disse jentene også bidra til at det blir mindre flaut?

De fleste kvinner har i gjennomsnitt menstruasjon i tre til sju dager, hver måned i 40 år av livet. Menstruasjon burde på bakgrunn av dette føles ganske normalt, likevel finnes det mange som synes mensen er flaut.

Hvem er det vel ikke som en eller annen gang rødmende har lagt pakken med bind eller tamponger på varebåndet og lurt på hva hun eller han i kassa på KIWI tenker?

- Det er like normalt å kjøpe bind og tamponger, som det er å kjøpe brød. Som butikkmedarbeider legger man virkelig ikke merke til hva kundene våre kjøper, forteller Marthe som jobber som butikkmedarbeider på KIWI Bislett.

Vi spurte tre unge jenter og én ung mann om hvorfor de synes mensen er flaut:

mensenfilm

Derfor synes mange unge at mensen er flaut

Hilde Mostue har jobbet med ungdom i over 20 år. I dag jobber hun som helsesykepleier og psykoterapeut i Bærum kommune med ungdomsskole- og videregåendelever.

Hun forteller at flere unge synes mensen er flaut, og jo yngre man er desto flauere synes man ofte at det er.

Helsesykepleier Hilde Mostue (Foto: ntg.no)
Helsesykepleier Hilde Mostue (Foto: ntg.no)

- I min jobb som helsesykepleier opplever jeg at mange fortsatt ikke snakker nok om mensen og hva som skjer i egen kropp. Dette kan være temaer som blir tiet ihjel hjemmefra, og da kan det oppstå skamfølelse eller en følelse av redsel til mensen og kroppslig utvikling hos den unge, forklarer helsesykepleier Hilde Mostue.

Noen kan også ha andre bakenforliggende psykiske årsaker til at de opplever menstruasjon som flaut eller ekkelt også i høyere alder.

Hørt om Mensutfordringen?

Libresse jobber også for å bryte tabuer rundt mensen. De mener at den enkleste måten man kan bidra til det, er å snakke om det.

Libresse er med i KIWIs B&T-avtale, der du får hver 4. pakke bind, tamponger eller truseinnlegg gratis.
Libresse er med i KIWIs B&T-avtale, der du får hver 4. pakke bind, tamponger eller truseinnlegg gratis.
- Derfor oppfordrer vi idrettslag til å melde seg på Mensutfordringen, og gir dem noen enkle verktøy for å komme i gang med praten. På den måten kan det være enklere å snakke om mensen, også for trenere og lagledere, forteller Katrine Brusvang i Essity Norge, som har merkevaren Libresse.

Det er viktig å få mer åpenhet rundt mensen også i idretten, fordi menstruasjonssyklusen påvirker kroppen.

- Responsen vi har fått fra lagene som har meldt seg på har vært positiv, og flere har innført tiltak for å senke terskelen for å snakke om mensen. Vi håper at mer åpenhet kan føre til mindre flauhet, og gjøre at det føles litt enklere å ha mensen, sier Brusvang.

B &T-avtalen

De fleste kvinner har i gjennomsnitt menstruasjon hver måned i 40 år av livet. Mensen kan derfor fort bli en stor utgift gjennom årene. Hos KIWI ønsker vi å redusere denne kostnaden med vår egen B & T-avtale, som gir deg hver 4. pakke bind, tamponger og truseinnlegg gratis (gjelder ikke First Price).

- B & T-avtalen synes jeg er en utmerket avtale! Dette er med på å normalisere mensen og bidrar til åpenhet. Det er like naturlig å ha en slik avtale, som det er å ha en bleieavtale. Dessuten tror jeg dette vil dette bidra til at mange ungdommer blir mer ansvarsbevisste og selvstendige ved at de kjøper dette selv og tar del i en slik avtale, uttaler helsesykepleier Hilde Mostue.