Wasa feirer 100 år med sprø brød

Dette jubileumsknekkebrødet er det første av sitt slag

Wasa feirer 100 års knekkebrødhistorie med et 100 prosent klimakompensert produkt bestående av 100 prosent fullkorn av rug. Bra for deg og bra for planeten.

–  Jubileumsproduktet Wasa 100 er et smakfullt, varmbakt rugknekkebrød med topping av linfrø og valmuefrø, sier Kim Hang Cao i Barilla, som eier Wasa i dag. 

Knekkebrødelskere vil med Wasa 100 få et produkt proppfullt av fullkorn og fiber. 

– Knekkebrødet inneholder hele 100 prosent fullkorn og 21 prosent fiber, men det er ikke bare sunt. Det smaker også kjempegodt, og er vårt aller tynneste knekkebrød, sier hun. 

Slik fungerer klimakompensering

Wasa 100 er i tillegg produsentens første knekkebrød merket med «100 prosent klimakompensert». 

– Fra og med i år vil alle Wasas knekkebrød være klimakompenserte. Det betyr at Wasa i tillegg til å redusere utslippene og karbonavtrykket, kompenserer for de resterende utslippene, forteller Cao. 

Slik fungerer Wasas klimakompensering i praksis.

Prinsippet bak klimakompensering, er at effekten av en viss mengde karbondioksid som slippes ut på ett sted i verden, kan nøytraliseres ved å fjerne eller redusere samme mengde utslipp på et annet sted i verden. 

– En del av Wasas utslipp kompenseres lokalt ved at vi bruker 100 prosent fornybar energi, som gir 20 prosent lavere utslipp enn vanlig elektrisitet. I tillegg reduseres Wasas karbonavtrykk ved å bruke 99 prosent resirkulerbar emballasje, forklarer Kim Hang Cao. 

Likevel tilsvarer utslippene av karbondioksid fra produksjonen hos Wasa 16.000 bilturer jorden rundt hvert eneste år. Det er dette Wasa velger å kompensere for gjennom å beskytte regnskogen og støtte et enormt solenergi-prosjekt i India.  Les mer om prosjektene på Wasas nettsider.

100 år med svenske knekkebrød

Det var nok få som kunne forestille seg hva fremtiden ville bringe da Karl Edvard Lundström etablerte AB Skellefteå Spisbrödsfabrikk i 1919. Lundström hadde et finbakeri i Skellefteå der han selv jobbet som baker, men den store drømmen var å starte en fabrikk der han kunne produsere godt kvalitetsbrød til lav pris. 

Da han investerte i egen fabrikk i 1919, øynet han muligheter for å realisere denne drømmen. 100 år etter kan vi vel slå fast at han lyktes.

– Hemmeligheten bak 100 år med knekkebrødproduksjon tror jeg er at man hele tiden har laget sunne, bærekraftige, tidløse og ikke minst smakfulle produkter. Wasa har investert enormt og smart gjennom alle 100 år, sier Cao. 

Du finner et stort utvalg Wasa knekkebrød i alle KIWI-butikker landet rundt, og det gjelder også det nye jubileumsknekkebrødet Wasa 100.