;

Grønnfargen forplikter

Slik påvirkes du hvis biene forsvinner - og dette kan vi gjøre for å redde dem

Appelsinjuice og eplenektar, frukt og bær, kaffe og sjokolade. Dette er bare noen av godsakene som kan bli borte hvis vi ikke bedrer bienes levekår.

Biene gjør en viktig innsats for kloden, og det at antallet villbier i verden synker drastisk er urovekkende. Biene er våre viktigste pollinatorer, altså insekter som bestøver planter og matvekster ute i naturen. 

All frukt og mange grønnsaker er avhengig av pollinering, og dette utgjør omtrent en tredjedel av maten vi spiser. Disse matvarene gir variasjon og glede i kosten.  

Biolog og generalsekretær i Sabima, Christian Steel. Foto: Sabima
Biolog og generalsekretær i Sabima, Christian Steel. Foto: Sabima
– Til og med godsaker som sjokolade og kaffe hadde vi måttet klare oss uten hvis vi ikke hadde hatt pollinering. Forskning viser at tilstedeværelse av flere ulike arter av villbier gjør pollineringen av både matvekster og ville vekster mer effektiv, sier biolog og generalsekretær i Sabima, Christian Steel. 

Sabima er en miljøorganisasjon som jobber for å stanse tapet av naturmangfold. 

Hjem til naturen 

For juiceprodusenten Sunniva har det derfor vært ekstra viktig å engasjere seg i arbeidet med å bedre bienes levekår. 

– Sunniva lever av frukt og grønt, og det at bier pollinerer er en forutsetning for at vi skal kunne produsere våre produkter.  Vi vet hvor viktig, men samtidig sårbar naturen er, sier direktør for markedsområde Sunniva i Tine, Unn Grønvold Nikolaisen.

Med deres nasjonale dugnad «Hjem til Naturen» oppfordrer de alle til å tenke på hvordan vi kan bedre forholdene for bier i eget nærmiljø.

– I samarbeid med Miljøagentene ønsker vi å få med så mange som mulig på å sette opp biehus, slik at villbiene får flest mulig steder å bo og få barn, forklarer Nikolaisen. 

Også for KIWI er miljøet viktig. Når vi i august åpner vår sjette miljøbutikk, KIWI Lerberg i Hokksund, vil denne blant annet være utstyrt med humlehus og blomstereng på taket. Humler er en del av biefamilien, og blant de mest utsatte artene. 

Dette er en illustrasjon av hvordan miljøbutikken KIWI Lerberg som åpner i august 2019 vil bli.
Dette er en illustrasjon av hvordan miljøbutikken KIWI Lerberg som åpner i august 2019 vil bli.

Delte ut biehus

Da Sunniva første gang lanserte sin nasjonale dugnad i 2018, var responsen fantastisk.

– Vi delte ut 20 000 biehus, som ble hengt opp i løpet av få dager. Vi viste også hvordan man kan bygge sitt eget biehus med en juicekartong som utgangspunkt, og vi informerte om hvordan man enkelt kan gjøre grep i hagen for å bedre bienes kår, forteller Nikolaisen. 

Målet var å skape et folkelig engasjement der både liten og stor kunne bidra til å gjøre verden til et bedre sted å være for biene. 

Biehus kan lages av så mangt, både juicekartonger og trestubber duger. Foto: Sunniva
Biehus kan lages av så mangt, både juicekartonger og trestubber duger. Foto: Sunniva

Svekket mangfold

– Villbiene er fantastiske skapninger. I Norge har vi over 200 arter, inkludert 35 forskjellige humler, sier Steel. 

Han forteller at det store mangfoldet av ville bier gjør at et stort mangfold av planter får hjelp til å lage nye generasjoner.

Færre bier vil dermed også svekke det øvrige mangfoldet i naturen. Det vil bli færre blomster og færre dyr som er avhengige av planter og bær. 

Fortsetter dugnaden for biene

Mye viktig arbeid ble igangsatt i fjor, men biene trenger fortsatt menneskenes hjelp. 

– Vi inviterer derfor også i år til en nasjonal dugnad for enda flere biehus. Denne gangen stiller vi med 30 000 nye biehus, og oppfordrer i tillegg befolkningen til å fortsette å lage biehus selv. På den måten kan vi skape flere hjem for bier og sammen bidra til større biebestand, sier Nikolaisen. 

Sunniva heier også på insekthotell, humleboliger og alle andre gode initiativer som bidrar til å øke verdens biebestand.  

Her kan du få tips til hvordan du enkelt lager ditt eget biehus: