Sommeren kan være varm for våre pelskledde venner. Nok skygge og vann og godt pelsstell er viktig for at katten skal få en så fin sommer som mulig.

Vi mennesker er ikke alene om å elske sommeren. Også katten din liker å kose seg i sommersolen, men den er kanskje ikke så bevisst de farene som lurer i varmen. 

Som katteeier er det viktig at du følger med og er oppmerksom på potensielle sommerfarer, og at du sørger for at katten ikke blir alene hjemme over lang tid.

VINN BESØK AV VETERINÆR TRUDE MOSTUE: Du får ett års forbruk av Purina One kattemat, og Trude kan gi råd om stell, mat og svare på evnt. andre spørsmål du måtte ha om katten din.

Delta i konkurransen her innen 1.juli 2019

Her er en liste over åtte ting dere må passe på om sommeren: 

1. Gi katten nok vann

Væske er viktig for både mennesker og dyr når temperaturen stiger. 

– Katter er gode på å tolerere varme. Det er likevel viktig å sørge for at katten hele tiden har tilgang til friskt vann i skålen sin, slik at den ikke blir dehydrert, sier veterinær Trude Mostue.  

Hun er en av Norges mest kjente veterinærer, og har over 20 års praksis i inn- og utland.  

2. Sørg for at katten finner skygge

Pus slikker gjerne sol, men den må også ha muligheten til å trekke inn i skyggen hvis den trenger det. 

– Blir det for mye sol, kan katten bli overopphetet og få heteslag. Et tegn på dette er at den puster med munnen, forklarer Mostue.  

3. Gre pelsen for bedre lufting

Har du en langhåret katt, er det viktig å gre den ofte om sommeren. 

– Når du gjør det kommer det luft ned på huden, og dette gir katten bedre sjanse til å kjøle seg ned på en varm dag.

4. Smør med solkrem

Visste du at katten din også kan bli solbrent? Særlig gjelder dette katter med hvite ører og hvit snute.

– Ofte liker katter å sove i solen, men hvis den ikke er beskyttet mot solen, kan den bli rød og over tid kan det føre til hudkreft. Du finner en egen solkrem for katter i dyrebutikken, forteller Trude Mostue.  

5. Sjekk for flått

– Det er veldig vanlig å finne flått på katter, særlig bak ørene og i lysken der flåtten ofte biter seg fast. Hvis du finner flått på katten kan du enten fjerne den med en flåttfjerner, eller ved å vri og dra med fingrene, forklarer veterinæren.

Hun anbefaler katteeiere å be om en resept på flåttdråper. Når du drypper dråpene på katten din, sørger du for at flåtten dør når den suger seg fast. 

6. Gi katten ormekur

Katter er jegere. Så i tillegg til maten du serverer, kan det godt hende det står både mus og fugl på menyen til pus. 

– Da kan de få innvollsorm, men dette forebygges enkelt med dråper som dryppes på kattens hud, eller tabletter. Selv om ikke innvollsorm er farlig, kan det føre til at katten får diaré, kaster opp og blir veldig tynn, forklarer Mostue.

7. Vær obs på hoggormbitt

Det er heldigvis ikke ofte katter blir bitt av hoggorm. De er raske i reaksjonsevnen, men det kan likevel skje. Hvis du mistenker at katten din er blitt bitt av hoggorm, skal du være oppmerksom på reaksjoner som hovne labber og/eller hovent fjes. I tillegg kan katten sikle, slite med å puste og virke desorientert. 

– I så fall må du ta den med til dyrlege så fort som mulig, sier Trude Mostue. 

8. Ikke la katten være alene hjemme

Mange velger å la katten bli igjen hjemme når de selv reiser på ferie, men dette anbefales ikke. Katten kan nemlig bli både engstelig og forvirret når den ikke finner matmor eller -far i huset sitt, og i verste fall kan dette føre til at den finner en annen familie å flytte til hvis den tror at hjemmet er forlatt. 

– Jeg anbefaler derfor å finne et godt kattepensjonat der katten er trygg mens du er på ferie. Husk at hvis katten er alene hjemme, vil du heller ikke få vite det dersom den blir påkjørt eller syk, påpeker Mostue. 

Å ha et kjæledyr som katt eller hund er en forpliktelse som går over mange år. Det er med andre ord ikke en avgjørelse som bør tas for lett på. Har du noen som kan passe dyret når du er bortreist, eller har du regnet på hvilke kostnader som følger med det å være hunde- eller katteeier? 

Gode vurderinger gjort i forkant kan spare mange kjæledyr fra å bli dumpet av familiene sine når sommeren nærmer seg.