Mills №1

Slik gikk det da kjøkkensjefen blindtestet klimavennlig «smør»

Mills No1 på bord med andre ingredienser til baking.

– Jeg skal innrømme at jeg var skeptisk i starten, men jeg ble positivt overrasket, sier kjøkkensjefen som nå har byttet ut meierismør med nyheten fra Mills på sitt hotellkjøkken.

Den deilige smaken av smør er en av mange enkle kulinariske gleder. Smør er også kjent som en favoritt blant kokker, og er for mange en nødvendighet å ha i kjøleskapet.

Mills ønsket å lage et mer klimavennlig alternativ til meierismør, og resultatet ble Mills №1. Produktet brukes nå av flere profesjonelle kjøkken, blant annet på Strawberrys hoteller.

Testet Mills №1 i blindtest

Steinar Hundset, kjøkkensjef på Strawberry-hotellet River Station i Drammen, har over 20 års erfaring som kokk og var storforbruker av tradisjonelt meierismør, men da han deltok i en blindtest sammen med andre kjøkkensjefer oppdaget han Mills №1.

Steinar Hundset
Steinar Hundset, kjøkkensjef på Strawberry-hotellet River Station i Drammen bruker Mills №1 daglig. Foto: Mills

 

Han og de andre kjøkkensjefene fikk smake typiske smørbaserte retter, som béarnaisesaus og eggekrem, laget med både vanlig meierismør og med Mills №1. Ingen av dem klarte å smake forskjell.

– Jeg skal innrømme at jeg var skeptisk i starten, men jeg ble positivt overrasket. Mills №1 både smaker som smør, ser ut som smør og fungerer som smør, forteller han.

Etter at hotellet tok i bruk Mills №1, har de ikke brukt meierismør på kjøkkenet. Mills №1 bruker de til både baking, steking, sauser og desserter, og gjestene får servert pisket Mills №1 til godt brød. 

Hundset oppfordrer andre smørelskere til å teste Mills №1 på sitt kjøkken.

Mills №1 i KIWI

Mills No1
Mills №1 fikk terningkast fem i Dagbladets test av nye produkter februar 2024.

 

Mills №1 er laget med klaret smør, rapsolje og kjernemelk. Du bruker produktet på samme måte som smør, og er perfekt til både sauser og steking. Mills №1 er også mykere enn smør fra kjøleskapet, og dermed enklere å bruke enn meierismør til for eksempel baking. Mills №1 brunes noe saktere enn meierismør, som gjør den lettere å kontrollere i pannen.

Lavere klimaavtrykk enn smør

I tillegg til å ha samme egenskaper som meierismør, har Mills №1 et lavere klimaavtrykk enn meierismør. Analyser utført av Norsk institutt for bærekraftsforskning (NORSUS) viser at klimaavtrykket til Mills №1 er hele 40 prosent lavere enn tradisjonelt norsk meierismør. Du kan lese mer om beregninger av klimaavtrykk her.

Produktet inneholder også betydelig mindre mettet fett. Dette gjør det til et godt valg for både miljøet og kroppen.

Oppskrift på soyasmør med Mills №1

Soyasmor.jpg

Mills №1 får en god og karamellisert smak når det brunes. Prøv denne oppskriften på soyasmør som passer utmerket til hvit fisk.

Du trenger:

  • 100 g Mills №1
  • 2 ss soyasaus
  • 1 sjalottløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 0,5 ts revet, frisk ingefær
  • 2 ss hakkede friske urter, for eksempel persille eller basilikum

Slik gjør du:

  1. Smelt Mills №1 i en kjele på middels varme, og la det stå til det får en fin, lysebrun farge. Følg med hele tiden, slik at det ikke blir brent.
  2. La det bli litt avkjølt før du blander inn soyasaus, sjalottløk, ingefær og hvitløk.
  3. Varm forsiktig opp sausen før servering, men ikke la den koke (soyasmør skal ha et «skilt» utseende).
  4. Tilsett friske urter helt til slutt.