Reduser matsvinn

Slik unngår du grønne flekker på gulosten

Riktig innpakning er viktig hvis du vil unngå mugg på gulosten. Er uhellet ute, er det likevel ingen grunn til å kaste hele ostebiten.

Noen ganger kan osten ligge i kjøleskapet i ukevis uten at det blir mugg på den, mens det andre ganger tar kortere tid før det oppstår små, grønne flekker.

Dette har lite med kvaliteten på osten å gjøre. Hvordan du håndterer den og pakker den inn kan imidlertid ha betydning for hvor lenge osten holder seg fin.

1. Bruk matpapir

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan man unngår mugg, men det kan hjelpe å lufte osten innimellom slik at den ikke blir liggende fuktig i plast. Det er også smart å bytte plasten rundt osten når den er fuktig.

Et annet tips er å pakke osten inn i matpapir før du legger den i en plastpose eller boks. Da vil papiret absorbere noe av fuktigheten, og osten vil oppleves friskere.

Med riktig innpakning holder som regel hvite, faste oster seg i månedsvis i kjøleskapet.

2. Boks med rist
Seniorforsker Ida Skaar ved Veterinærinstituttet
Seniorforsker Ida Skaar ved Veterinærinstituttet

Seniorforsker og muggsopp-ekspert Ida Skaar ved Veterinærinstituttet bekrefter at det å unngå kondens er første bud hvis du vil unngå mugg på osten.

– Når vi flytter osten fra romtemperatur til kjøleskap, kan det oppstå kondens på grunn av temperaturendringen. Det er viktig med lufting, slik at dette vannet kommer ut, sier hun. 

En helt tett pose eller boks bør derfor ikke være førstevalget når det gjelder oppbevaring av ost.  

– Det finnes imidlertid gode oppbevaringsbokser for ost med en liten rist i bunn, som løfter osten fra underlaget. Ved å bruke en slik boks kan du unngå eller i alle fall forsinke utviklingen av mugg, sier hun. 

3. Mugg fra fingrene

Noe annet som kan forsinke mugningen er å unngå unødvendig kontakt mellom osten og hendene dine.  

– Det å ta mye på osten kan føre til at det oppstå mugg raskere. Hendene våre er jo ikke sterile, og vi går alle rundt med både bakterier og mugg på fingrene våre. Dette overfører du til osten når du tar på den, sier Skaar. 

Når du berører osten, kan du også risikere å spre muggen du ikke ser ennå videre utover osten, slik at den utvikler seg raskere. 

4. Skjær bort muggen

Skulle det likevel utvikle seg mugg på gulosten, er det greit å vite at du ikke trenger å kaste hele ostestykket. 

– Muggen ost inneholder giftstoffer og allergener og skal derfor ikke spises, men du kan bruke resten av osten hvis du skjærer bort muggen. Vær imidlertid klar over at du må skjære bort ganske mye. Minst en og en halv centimeter på alle sider av muggflekkene, sier Skaar. 

 Hun understreker at det er viktig å bruke kniv og ikke ostehøvel når du gjør dette. 

– Bruker du høvel risikerer du at du bare drar muggsporene utover og sprer muggen utover osten, sier hun.