Planlegg påskeferien

Tre middager du kan lage på forhånd

Foto: KIWI/Scanpix Norway

Lager du ferdig noen av middagene før ferien blir det mindre matsvinn og mindre søppel når du kommer på hytta. Dessuten får du mer tid til å gå på ski, eller sitte i solveggen!

Det kan være litt av et styr å komme seg av gårde på hytta. Bilen skal pakkes, barna skal preppes og det skal planlegges og handles mat til en hel uke. Kanskje har du ikke rukket å tenke igjennom hva du egentlig trenger før du er i matbutikken på vei opp til fjellet?

Resultatet blir et stappfullt hyttekjøleskap, mye emballasje og kanskje mat som til slutt må kastes. Men med litt gode forberedelser kan du senke skuldrene og kose deg når ferien starter.

Gjør det enkelt

Lag en plan for hva slags mat dere vil spise på hytta og sett av en ettermiddag før ferien til matlaging. Velg gjerne oppskrifter som inneholder noen av de samme ingrediensene. Da trenger du ikke å handle inn så mye forskjellig, og det blir mindre å forberede.

Her er våre tre middagsforslag til påsken:

1. Mye godt i en gryte

Rask kjøttgryte av storfe høyrygg
Rask kjøttgryte av storfe høyrygg
Hva smaker vel bedre enn en lun kjøttgryte etter en lang dag ute? Denne retten med høyrygg og grønnsaker er proppfull av både smak og vitaminer og passer godt å lage på forhånd.  

– Fordelen med å lage en gryterett er at maten får bedre smak samtidig som næringsstoffene bevares, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

- Selv om vi har ferie er det lurt å få i seg både frukt og grønnsaker. Putter du grønnsakene i en gryte er det lett å komme opp i fem om dagen!

2. Hvis barna får velge

Pasta med kjøttsaus er barnas favoritt
Pasta med kjøttsaus er barnas favoritt
Spaghetti med kjøttsaus er en populær middagsrett i de fleste barnefamilier.

– Bruker du karbonadedeig i stedet for kjøttdeig og koker inn noen revne eller finhakkede gulrøtter, slik som hører med i en ekte italiensk bolognese, blir det både sunt og godt, sier Tine. Hun minner om at det også er lurt å ha litt grønt ved siden av denne retten.

Lager du en ekstra stor porsjon med kjøttsaus kan du enten bruke litt av den som pizzasaus når du kommer på hytta, eller du kan forvandle den til en spennende middag dagen etter.

3. En perfekt hytterett

Chili con carne varmer godt!
Chili con carne varmer godt!
Den tradisjonelle retten Chili con carne er nemlig perfekt å lage på basen av kjøttsaus. Det er dessuten en fin anledning til å få i seg litt bønner, som er rike på både proteiner og fiber.

Tine foreslår også at man serverer grovt brød, gjerne ristet i ovnen, med litt god olivenolje og hvitløk ved siden av retten, i stedet for det fine hvitløksbrødet som står i oppskriften.

– Dette er mat som fint holder seg et par dager i kjøleskapet, og som smaker like godt etter oppvarming igjen!

Lammestek til påske?

I tillegg til disse tre oppskriftene finner du selvsagt mange andre spennende oppskrifter på KIWI.no. Her ligger det også tre gode oppskrifter på påskelam, enten du foretrekker den klassiske varianten eller er åpen for nye smaker og tilbehør.

Husk at også lammelåret kan stekes hjemme – og varmes opp hytta!