Over hele landet står dyktige Gartner-produsenter på året rundt for å dyrke norske grønnsaker som tilfredsstiller nordmenns krav til smak og kvalitet.

Til sammen er det 1140 forskjellige produsenter som leverer norske grønnsaker under merkelappen Gartner. Felles for dem alle er at de dyrker norske grønnsaker, poteter, frukt og bær av høy kvalitet og med førsteklasses smak. 

– Norsk klima med mye sol, kjølige netter og langsom modning gir frukt og grønnsaker en spesielt god smak. Det at produktene fra lokale produsenter leveres til omkringliggende butikker, sikrer at de er ferske og fristende, sier markedsdirektør Jan Hammarstrøm i BAMA.

Grillede norske grønnsaker.
Grillede norske grønnsaker.
Kortreiste og ferske grønnsaker

Neste gang du er hos KIWI bør du med andre ord se etter Gartner-produktene i frukt og grøntavdelingen. På emballasjen står det hvor de forskjellige grønnsakene er dyrket. Kanskje kommer salaten fra ditt nærområde, eller er nypotetene plukket i ditt fylke?

Gartners egne nettsider kan du få en oversikt over hvilke produkter som dyrkes i de forskjellige fylkene. BAMA forsøker etter beste evne å levere varene så lokalt som mulig.

Noen produkter produseres også i så stort volum at de i perioder selges over hele landet, for eksempel tomater fra Ryfylke.

Ferskere, billigere og mer miljøvennlig

– Vi i KIWI har alltid vært opptatte av å tilby kundene våre sunne og gode produkter, utvalget på frukt og grønnsaker er naturlig nok en stor del av dette. Fordelen med Gartner-produktene er ikke bare at de er i toppsjiktet på kvalitet og smak  – det at grønnsakene er kortreist er en bonus både for ferskhetsgraden og miljøet, uttaler frukt og grønt-sjef Arvid Stærkebye i KIWI.

En annen bonus i denne sammenheng, er KIWI PLUSS-bonusen på 7,5 prosent. Det betyr at KIWI PLUSS-kunder får ytterligere rabatt på våre allerede lave priser på all fersk frukt og grønt – også på sesongens norske grønnsaker fra Gartner.

Hva skal jeg lage av norske grønnsaker?

- Dette er virkelig de beste, norske sommergrønnsakene. Og når man har så ferske grønnsaker, så må man jo grille, utbryter sommerkokk Tina Nordström.

Hun foreslår å legge blomkål, tomater, gulrøtter, hvitløk, purre og reddiker rett på grillen, hele eller i passende biter. Tomatene moser du til en varm tomatsaus.

- Spis retten som den er, eller bruk som tilbehør til kjøtt eller fisk, sier hun.