Møt KIWI-butikksjef Hanne Høivik

– Jeg vil gjøre en forskjell

Butikksjef Hanne Høivik (t.v.) og assisterende butikksjef Aferdita Doshlaku (t.h.).
Foto: KIWI

Verken bakgrunn eller handikap har betydning når noen søker jobb eller praksisplass hos Hanne Høivik, butikksjef på KIWI Joa.

Publisert: 18.10.16
Sist oppdatert: 28.06.22

– Alle mennesker fortjener en sjanse til å vise hvem de er og hva de kan, sier Hanne Høivik.

Derfor lar hun magefølelsen bestemme mer enn både referanser, dårlige karakter eller spesielle utfordringer når hun skal ansette noen. Det gir helt andre resultater enn man kanskje skulle tro, ifølge butikksjefen.

– Jeg har funnet utrolig mange gode folk på den måten! Uslepne diamanter som viser seg å være lojale og dyktige medarbeidere som står på fra første dag, og som virkelig viser at de VIL, forteller hun.

I dag har hun en stab på 23 ansatte fra ti ulike nasjoner. Én av de ansatte har Downs syndrom og en annen er autist.

Droppet ut av skolen

Hanne har selv erfart hvordan det er å stå uten de viktige papirene. Å være så skolelei at man til slutt dropper ut, men samtidig ønske å få en jobb for å komme videre. Selv var hun heldig og fikk jobb som låseansvarlig hos KIWI som 20-åring. Kapasiteten og arbeidsgleden til den unge jenta ble fort lagt merke til, og ett år senere var hun assisterende butikksjef.

– Det første jeg gjorde var å tilby en av de ansatte, som var engasjert av NAV, en 100 prosent fast stilling, sier Hanne og smiler.

Siden har det blitt mange sterke jobbintervjuer. Flere av dem som søker jobb eller praksisplass kommer fra andre verdensdeler, kan ikke språket og kjenner ikke til den norske kulturen. Den viljen de viser til å lære alt som må til før de kan jobbe i en norsk butikk er imponerende, forteller Hanne.

– Jeg lurer ofte på hva disse menneskene er laget av. Mange har opplevd grusomme ting, og likevel klarer de å komme seg videre. Det at de blir inkludert i et arbeidsmiljø hvor de kan bidra samtidig som de treffer andre og har noen å prate med, tror jeg er viktig. 

Respekterer hverandre

Det handler om å gjøre en forskjell. Forandre noens liv. For selv om det krever litt ekstra av både ansatte og butikksjef å ansette en som har litt ekstra tung bagasje, eller ikke kan jobbe like raskt som de andre, så er Hanne helt tydelig på at dette bare er en berikelse for arbeidsmiljøet.

– Som leder ønsker jeg å skape en arbeidsplass der folk trives, som er inkluderende og åpent og der alle blir behandlet likt, sier hun.

Og at hun har lyktes er det ingen tvil om.

– Vi har et fantastisk arbeidsmiljø der de ansatte respekterer hverandre og hvor vi lærer mye om ulike kulturer.

Det er kanskje grunnen til at KIWI på Joa i 2016 ble kåret til årets butikk i Rogaland for femte gang.