Reisebrev: At en skole har alle disse tingene i et av verdens fattigste land, er faktisk helt utrolig. Dette ville trolig ikke vært mulig uten støtten fra KIWI.

Den første skolen vi besøkte på Madagaskar, var den første KIWI var med på å bygge i 2010. På skolen ble vi møtt med sang, dans og glede fra elever, lærere og til og med noen naboer som bor i nærheten av skolen.

Etter den varme velkomsten, fikk vi leke og bli litt bedre kjent med barna. Blant gavene de fikk var det flere fotballer, og vi fikk så klart være med i spillet. For min del klarte jeg aldri å komme i nærheten av å røre ballen, så jeg vet ikke om jeg kan si at jeg spilte fotball, men det var utrolig gøy å prøve å henge med.

Fullt utstyrte klasserom

Ivrige skolebarn i et av klasserommene på skolen bygget av KIWI og UNICEF.
Ivrige skolebarn i et av klasserommene på skolen bygget av KIWI og UNICEF.

Senere fikk vi se et av klasserommene på skolen, og det er her jeg virkelig fikk se hva KIWI og UNICEF sammen har fått til. Klasserommene hadde alt et vanlig klasserom skal ha. For oss i Norge er det en selvfølge at skoler og klasserom har stoler å sitte på, tavler og bøker, men dette er ikke tilfelle for elever i land i samme situasjon som Madagaskar.

Så det at en skole har alle disse tingene i et av verdens fattigste land, og særlig i den ekstra fattige Androy-regionen, er faktisk helt utrolig. Dette ville trolig ikke vært mulig uten støtten fra KIWI.

Skole med vann og varmmat

Butikkmedarbeider Mercy Oginere og assisterende butikksjef Linda M. Jensen reiste med KIWI og UNICEF til Madagaskar for å se resultatet av det pågående vannprosjektet der nede.
Butikkmedarbeider Mercy Oginere og assisterende butikksjef Linda M. Jensen reiste med KIWI og UNICEF til Madagaskar for å se resultatet av det pågående vannprosjektet der nede.

Den andre dagen besøkte vi en annen skole hvor vi igjen ble møtt med sang, dans og utrolig mye glede. Denne skolen var den som gjorde mest inntrykk på meg med tanke på resultatene KIWI og UNICEF har oppnådd på Madagaskar med både skole- og vannprosjektene.

Her har KIWI sammen med UNICEF klart å bygge en fullverdig skole med tilgang til rent vann. Denne skolen hadde til og med et bibliotek, og skolebarna fikk varmmat på skolen. Det at disse barna ikke bare får muligheten til å gå på skole, men også får mat og tilgang til rent vann utgjør uten tvil en enorm forskjell for deres livskvalitet.

Vi fikk også se på nært hold hvordan KIWI og UNICEF jobber med å få tilgang til rent vann i de områdene skolene er bygget, og fikk et inntrykk av hvor stort arbeid dette er. Det er helt utrolig at folk klarer å leve i områder med så lite tilgang til vann. Særlig utfordrende blir det når området også rammes av kronisk tørke. Vannprosjektet KIWI og UNICEF nå prøver å realisere er krevende, men utrolig nødvendig og livreddende med tanke på hvor utfordrende og slitsomt det er å få vann i disse områdene. Også med tanke på de dårlige sanitærforholdene i området.

Tar samfunnsansvar både hjemme og ute

En skolejente vasker hendene i rent vann.
En skolejente vasker hendene i rent vann.
For meg har det vært helt utrolig få være med på denne turen til Madagaskar og se med egne øyne det min arbeidsgiver bidrar med i et av verdens fattigste land.

Barn er barn uansett hvor i verden de er født og bor. Utdanning og rent vann er noe vi alle bør ha tilgang til, særlig de små. Dessverre er ikke dette tilfellet, derfor setter jeg pris på å få jobbe for en bedrift som ser verdi i å ta samfunnsansvar ikke bare her hjemme i Norge, men også i andre land.

Skolene KIWI har vært med på å bygge, er med på å holde drømmene til barna på Madagaskar i live, og ikke minst bidra til at de får være barn og gjøre det barn skal gjøre. Leke, være glad og sammen med venner.

Vennlig hilsen Mercy Oginere, butikkmedarbeider KIWI Storgata i Oslo