Bli kjent med Kristins Lofoten

– Henningsvær er fantastisk!

I Henningsvær siktes det høyt. Både mot fjelltopper og i kunstverdenen.

I sommermånedene invaderes det lille fiskeværet mitt! Det vrimler av opplevelseslystne friluftsentusiaster, fiskefantaster, barnefamilier, hippe storbyfolk, og tyske bobilturister, som kommer i lange karavaner. Og ja – de skaper trafikkork på den smale fylkesveien…

"Henningsvær er det mest urbane stedet i hele Norge," var det en som sa til meg forleden mens han nippet til sin espresso under lyden av måkeskrik.

"Ja, mest urbane tettsted," utfylte jeg og tenkte på at vi er drøye 400 mennesker med adresse 8312 Henningsvær.

"Nei, mest urbane stedet i Norge, uansett størrelse", repliserte vedkommende, før han fortsatte. "Mer urbant enn Oslo." 

Mitt Henningsvær er fantastisk. Fjellklatring, fridykking, havpadling, fisking, snorkling, turgåing, bærplukking – gjerne i midnattssol. Alt sammen rett utenfor husveggen – eller teltduken, om du er litt sporty.

Med 24 timers lys til rådighet, er det vanskelig å legge seg til å sove. Det trenger du heller ikke! For eksempel kan jeg anbefale en tur opp på Festvågtind. Eller en padletur gjennom havna. Gjerne midt i lyse natta.

I Henningsvær får du alt, både fysisk aktivitet og avslapping.
I Henningsvær får du alt, både fysisk aktivitet og avslapping.

Men det er ikke bare action og fysisk aktivitet du skal bruke tiden din på hvis du kommer på besøk til øysamfunnet vårt ute i Vestfjorden. Henningsvær er også en liten perle når det kommer til kunst og kultur. Her er caféer og restauranter, kaffebrenneri – og vi har pub! Store, nybakte kanelsnurrer kommer rett ut fra bakerovnen – på Lysstøperiet.

Cecilie Haaland er en fotograf og keramiker som holder til i Engelskmannsbrygga.
Cecilie Haaland er en fotograf og keramiker som holder til i Engelskmannsbrygga.

På Engelskmannsbrygga holder kunsthåndverkene Cecilie Haaland, Mette Paalgard og Heidi Kristiansen til. Cecilie er fotograf og keramiker, mens Heidi og Mette holder koken i glassblåserverkstedet. 

– Jeg vet ikke hva den følelsen heter. Når du må reise deg opp i båten og strekke hendene i været og hyle. Den følelsen får jeg når jeg ligger med båten langt ute på havet og fisker, sier Cecilie. Når hun ikke er i mørkerommet eller i keramikkverkstedet, så fisker hun. 

– Og så plutselig – får du napp!

Kunsthallen Kaviarfabrikken
Kunsthallen Kaviarfabrikken

Det er flere kule Henningsvær-kvinner som fortjener oppmerksomhet i sommer. I kunsthallen Kaviarfabrikken kan du se utstillingen ”above the ARTic circle”, som viser arbeider fra 39 internasjonale kvinnelige kunstnere. Blant annet kan du se verk av selveste Cindy Sherman, Marina Abramovic, og norske Ida Ekblad. 

Cindy Sherman i Henningsvær! Hvor fett er ikke det?

Tinas sommer

Denne sommeren tar Tina oss med til Lofoten  hvor hun lager sunn, kjapp og billig sommermat. Det blir nye smaker og spennende kombinasjoner. 

La dette bli sommeren du prøver noe helt nytt, enten det er en ny vri på grillmaten, spennende tilbehør til en gammel favoritt eller en dessert gjestene dine aldri har smakt før. Råvarene finner du i mer enn 630 KIWI-butikker over hele landet. 

Se alle Tinas høstoppskrifter

Få inspirasjon til kjapp, sunn og billig høstmat!

Se alle oppskrifter