Se alle Tinas høstoppskrifter
Få inspirasjon til kjapp, sunn og billig høstmat!
Selv uten fisk kommer du langt med korn, tang og tare på havet.
Med tre mann i crewet og surfbrett om bord, la vi kursen mot yttersiden av Lofotryggen. Solen lovet oss skjønnhet, og et vagt løfte om trygg ankerplass i Norskehavet. Halve besetningen sverget til et vegansk kosthold, det ble faktisk hvisket om mytteri da det kom på tale å bruke harpunene. Når behovet for protein fra havet meldte seg, var sjøgress den diplomatiske løsningen på problemet.
Tang og tare vokser vilt over hele verden, og finnes i overflod langs hele norskekysten. Det er viktig å tenke på hvor man sanker, for alle fjorder er dessverre ikke like rene og friske som de kunne vært.
Jeg svømmer ned til omtrent to meter under lavvannsmerket, på et sted langt fra båttrafikk og kloakkledninger, og tar for meg av den sunne helsekosten – som bokstavlig talt vokser på trær.
En middag til havs ble en kremet fullkornspasta med fersk sautert tare og traktkantareller fra i høst. Jeg kokte økologisk penne av fullkorn til den var nesten ferdig, og freste sjøgresset sammen med tørket vårløk, hvitløk og traktkantareller i økologisk rapsolje. Så hadde jeg i tørkede tomater, rød pesto og basilikum, og en skvett øl.
Tørket mat trenger væske for å få fin konsistens – så hvorfor ikke litt malt? Én til gryta, én til kokken, heter det jo. Chili og pepper har jeg alltid i til slutt, for å bevare de fantastiske næringsstoffene som disse krydderne inneholder. Så smaker jeg til med mineralsalt, og runder av med litt havrefløte før jeg setter lokket på.
I Laukvik gikk vi inn ved brygga og fikk stille vann. Med båten i ro sørget jeg for å få bakt. Jeg gikk for et brød av rug, havre og solsikkefrø, og blandet inn hakkede fiken i deigen. Da jeg hadde fått brødene over i former, toppet jeg med salt og chili, og kjørte dem rett i ovnen uten heving.
Baking kan virke komplisert med heving, temperaturer og oppskrifter. Men akkurat som med annen matlaging er det fritt fram for å skyte fra hofta. Jeg kan varmt anbefale å begynne med en ferdig brødblanding fra butikken. Følg anvisningen på pakken, og bland i nøtter, krydder og tørket frukt etter smak, og bare se hvordan det blir. Etterhvert som man eksperimenterer blir det lettere å forstå hvordan det funker, og overgangen til egne blandinger går naturlig.
Det kompakte og næringsrike brødet ble perfekt følge til oliven og rød pesto da vinen, sangen og gitaren fylte båten senere på kvelden. Da vi var halvveis rundt Vestvågøy sto stemningen til et sted langt oppe på masten.
Det siste strekket rundt Vestvågøy gikk i kraftig motvind og motstrøms gjennom Gimsøystraumen. Det ble en lang dag med harde tak ved roret, og jeg var mildt sagt glad for å ha bakt, så jeg slapp å stå og koke suppe med 50 slag under revede seil.
Få inspirasjon til kjapp, sunn og billig høstmat!
Niklas Alexander (26) er fra Halmstad men jobber for tiden som villmarksguide og kokk i Lofoten. Om sommeren tar han med gjester ut i kajakk eller på fjelltur og lager "vill mat" med base i Reine, mens han om vinteren er kokk på Lofoten skilodge på Kalle. Han bor på seilbåten sin, og lader for tiden opp til å seile tilbake til Mexico, der han tidligere har bodd. Å finne sin egen mat og lære seg å forvare og bruke den både enkelt og næringsrikt er en del av forberedelsene, og en naturlig vei å gå for en kokk på "frihetsreise". Niklas har tidligere jobbet som kokk på Michelin-restaurant i New York, vært dykkeinstruktør og drevet restaurant i Mexico.
Hans spesialitet er å finne lokale og rare råvarer som han leker seg med når celebre gjester kommer til Lofoten.
I sommeren skriver Niklas for oss – om mat og annerledeslivet i Lofoten.
Få inspirasjon til kjapp, sunn og billig høstmat!
Med KIWI PLUSS-app kan du enkelt melde deg inn, se din bonus, kjøpshistorikk og lese om fordelene i KIWI.
Get app in apple appstore Get app in google play