Det er ingen grunn til å gå sulten selv om man er student.

- Jeg trenger hjelp til å finne sunn, god og billig mat som metter, sier Sindre Viken Holsen (22 år) fra Førde. Han studerer fysisk aktivitet og ernæring ved Norges Helsehøyskole, og har ofte lange dager med trening og forelesninger. Derfor prøver han å leve sunt, og vil gjerne ha et variert og godt kosthold. Men med et stramt studiebudsjett synes han det kan være utfordrende.

Ofte tunfisk

Målet er å spise for under 100 kroner per dag. Frossenpizza til hverdags er ikke noe alternativ, for han vil spise sunt og godt.
- Men hvis jeg blir sulten når jeg er på skolen eller i byen, og må kjøpe meg et porsjonsbeger med yoghurt og müsli, eller et annet sunt mellommåltid, går pengene fort, sier Sindre. Derfor blir det som regel knekkebrød med kokt skinke i matpakken, og tunfisk på boks med salat til middag.

Det er både rimelig og sunn mat, men lite mettende for en aktiv gutt som trener hver dag. Og uansett hvor glad man er i tunfisk kan det kanskje bli litt ensformig i lengden?

- Jeg skulle gjerne ha variert litt mer med både svinekjøtt, kylling og laks til middag, men jeg synes det blir for dyrt, sier Sindre.

Frys ned brød

- Alt dette kostet til sammen 228,- sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør og pakker ut de siste matvarene fra bæreposen. Sammen med Sindre har hun vært i den lokale KIWI-butikken for å handle inn mat til det som skal bli en sunn og rimelig dagsmeny for en travel student. Selv om man bare er én i husholdningen kan det lønne seg å handle store pakker og porsjoner, så her er det mat for mange måltider.

- Posen med havregryn rekker kanskje til en hel måned. Og vi bruker bare 1 dl av melken for å lage en porsjon grøt, forklarer Tine.

Hun lover at dagens meny skal holde seg godt innfor Sindres budsjett på 100 kroner om dagen. Men handler du «stort» er det også viktig å ta vare på maten. Derfor anbefaler hun Sindre å rydde litt i den lille fryseboksen så han alltid har plass til et ferdig oppskåret brød. Da kan han ta ut de skivene han trenger, og slipper å kaste tørt brød.

Appelsin til grøten

Sindre forteller at han pleier å starte dagen med havregrøt, aviser og en kopp te før han drar videre på trening og skole.

- Vet du at hvis du koker grøten på både melk og vann får du utnyttet alle aminosyrene i havregrynene bedre enn om du bare bruker vann? spør Tine. I tillegg får du i deg både proteiner og kalsium. Hun hakker litt mandler som kan drysses på toppen av grøten sammen med rosiner. Mandler gir litt ekstra energi, de inneholder mange gode næringsstoffer og har et høyt innhold av umettet fett, som er bra for oss. Og skal du få maksimal utnyttelse av måltidet har Tine enda et godt tips.

- Spis gjerne en appelsin, eller drikk et glass appelsinjuice til grøten! Sitrusfrukter inneholder vitamin C som gjør at du får et bedre jernopptak.

For en student blir det ofte lange dager med undervisning, trening og timer på lesesalen. Da er det viktig å fylle på med nok og riktig mat så man kan holde det gående gjennom hele dagen. Og for en som elsker tunfisk har Tine et spennende forslag til lunsjboksen.

Majones med god samvittighet

-Vi lager dobbelt porsjon med tunfiskrøre. Det blir billigere enn bare en porsjon, og da har du dessuten til et par dager, sier Tine og smiler til Sindre.

Han er i full sving med å kutte opp rødløk, hvitløk, stangselleri og gulrot, mens hun selv blander dressingen. Den består av ekte majones, olje og Kesam. Majones er ikke så usunt som mange tror, men er tvert i mot et godt alternativ når man skal lage dressing. Majones er nemlig laget av oljer som inneholder de gode fettsyrene som er så bra for oss.

De små bitene med gulrot og stangselleri setter en frisk og delikat spiss på tunfiskrøren, som ellers kan bli litt blass og kjedelig. Til slutt danderer Tine røren på to tykke skiver med grovbrød, sammen med litt salat og tomat. Lekkert og kjempegodt!

- Når du skal ha med tunfiskrøre på skolen kan det være lurt å ha det i en boks, så det ikke blir for mye søl, sier hun.

Oppskrift på tunfiskrøre finner du her. 

Studentsuppe

Det å drøye maten med grønnsaker er et godt tips for den som vil leve rimelig. Kjøper du sesongens råvarer kan det bli ekstra billig. Men mange synes en ren grønnsaksrett blir litt lite mettende, og derfor vil Tine vise Sindre hvordan han lager en god linsesuppe.


- Bønner, linser og kikerter inneholder mye proteiner og er et godt alternativ til kjøtt, forklarer hun.

I denne suppen bruker hun røde linser som bare trenger et raskt oppkok. Basisen lager hun av kjøttbuljong, et par bokser hakkede tomater, og løk, hvitløk, stangselleri og gulrot som hakkes i små biter. Til slutt smaksettes suppen med litt krydder. Med et par skiver brød ved siden av er dette en god og sunn middag.

- Restene kan du oppbevare i en boks i kjøleskapet så du har til middag eller kveldsmat dagen etter, sier Tine.

Oppskrift på linsesuppen finner du her.

Mye mat for pengene

Så er maten ferdig, og på kjøkkenbordet står resultatet: En porsjon havregrøt, to skiver med tunfiskrøre og to tallerkener med linsesuppe.

- Jeg setter begge suppeskålene på bordet for å illustrere hva du vanligvis vil spise til disse tre måltidene i løpet av en dag, og hvor mye du får for pengene, forklarer Tine.

Men hun legger til at hvor mye vi spiser vil variere fra person til person. Noen vil kanskje ha behov for dobbelt så mye mat i løpet av en dag?

- Men selv om du spiser fire skiver til lunsj og legger inn et kveldsmåltid holder vi oss godt innenfor budsjett, sier hun. Men nå er hun spent på om Sindre klarer å gjette hvor mye dette har kostet?

- All dette får du får 49,60 kroner. Så da har vi vel klart oppdraget om å lage noe som er både sunt, godt og billig, sier hun og smiler.

- Jøss, sier Sindre og ser på all den gode maten. Heretter skal det bli mye matlaging på studenthybelen!

Er du glad i yoghurt?

Dersom du har lyst på yoghurt som mellommåltid eller til kvelds, bør du unngå porsjonsbegrene med korn, cottage cheese og liknende. Kjøp heller de store pakkene med 500 ml yoghurt og bland deg en skål sammen med noen spiseskjeer fiberrik kornblanding. Det er en økonomisk og god løsning for den som lever på studentbudsjett!

Se Tine hjelpe Charlotte og familien her