100 % naturlig suppe

Tipsene som gjør posesuppen enda sunnere

Kjenner du den dårlige samvittigheten komme snikende når du serverer posesuppe til middag? Det er det ingen grunn til.

 Vi vil gjerne spise så naturlig mat som mulig, og mange av oss har nok lett for å tenke at dette krever timevis med innkjøp av råvarer, kutting og koking.

Det å spise naturlig betyr imidlertid ikke nødvendigvis at du lager maten fra bunnen. Det er helt greit å velge produkter der andre har gjort jobben for deg.

Mindre salt i suppen

Knorrs "100 % naturlig suppe" inneholder godt med næringsstoffer og ingen tilsetningsstoffer.
Knorrs "100 % naturlig suppe" inneholder godt med næringsstoffer og ingen tilsetningsstoffer.

–  Jeg tror nok noen har dårlig inntrykk av posesuppe, men dette er på feil premisser. Det er ingen grunn til å være skeptisk, mener produktsjef Marius Søland i Knorr. 

Han forteller at kundene med Knorrs lansering av «100 % naturlig suppe», får supper som inneholder godt med næringsstoffer og er helt uten tilsetningsstoffer. 

– I tillegg har suppene fantastisk smak og er enkle og raske å lage. Det blir som å lage suppen fra bunnen hjemme, men vi har gjort jobben for deg, sier han.

Suppene inneholder nå også mindre salt enn tidligere.

Tørking er en gammel metode 

I én pose Knorr tomatsuppe benyttes det en halv kilo ferske tomater.
I én pose Knorr tomatsuppe benyttes det en halv kilo ferske tomater.

Hemmeligheten bak en god posesuppe er tørking, som er en av de eldste metodene vi har for å preservere mat. Dette er enkelt, trygt og i tillegg beholder man fargen, aromaen og smaken.

– Tørking er en fantastisk måte å bevare smaken på. Hele ideen med tørking går ut på at du ikke trenger tilsetningsstoffer hvis du fjerner vannet. Vi tar helt vanlige tomater, lager puré av dem og så tørker vi dem, sier en av Knorrs eksperter på grønnsaker, Matthias Zitterbart. 

Når alt vann har fordampet, er det kun næringsstoffene og den gode smaken som er igjen, og man har er godt utgangspunkt for å lage gode supper og retter.

Mye grønnsaker i posesuppen

Tomatene plukkes først når de er helt modne.
Tomatene plukkes først når de er helt modne.

Selv om det er vanskelig å forestille seg når man tar posen ut av skapet, inneholder en suppepose mye grønnsaker. Fordi de er tørket, tar de imidlertid veldig lite plass. Skal man tørke løk, trenger man for eksempel 12 kilo fersk løk for å sitte igjen med ett kilo tørket vare, og ett kilo tomatpulver tilsvarer 20 kilo ferske tomater.

Grønnsakene som skal brukes i posesuppene høstes når de er helt modne, noe som ikke alltid er tilfellet med friske grønnsaker vi kjøper. Ofte må disse plukkes før de er ferdig modnet da den siste modningsprosessen skjer under frakt eller på lager. Dette gjør at næringsinnholdet kan bli noe lavere enn i helt modne grønnsaker.    

Få en ekstra næringsrik suppemiddag

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener posesuppe kan være et greit alternativ på dager med dårlig tid, men forslår å gjøre den enda sunnere ved å tilsette litt ekstra grønnsaker og proteiner.

– Bruk for eksempel blomkålsuppe som base og kok et blomkålhode eller en brokkoli sammen med den. Da får du enda mer vitaminer i måltidet. Tilsett gjerne også noen biter kalkunskinke, tipser hun.

Også posen med fiskesuppe syns hun er et godt utgangspunkt for en enkel og næringsrik middag.

– Ha oppi biter av frossen fiskefilet, finsnittet purre og noen gulrotbiter på slutten så har du en kjempesunn fiskemiddag full av vitaminer, forteller Sundfør.