• TV

De har kjørt seg fast i et mønster hvor de sliter med å komme på andre middagsforslag enn det de hadde uken før. Og uken før der igjen…

- Vi begynner å bli temmelig matleie og vil så gjerne være mer kreative i matlagingen, forteller Christian von Harling.

Det tror han er en situasjon mange kjenner seg igjen i. For det er ikke bare-bare å trylle frem spennende middagsretter hver eneste dag. Helst skal de være laget fra bunnen, med skikkelige råvarer. Dessuten må det av og til gå raskt, og det bør være noe hele familien liker. Det skal tross alt være hyggelig å sitte rundt matbordet. Resultatet blir at vi ofte lager de samme 5-10 rettene om og om igjen.

- Flere retter å variere mellom og mer grønnsaker på middagstallerkenen hadde vært fint, sier Christian.

Ikke gå glipp av denne: God og mett på studentbudsjett

Finn oppskrifter på nett

Det er middagstid i eneboligen ved Mjøsa. Labradoren Simon har gitt Tobias (6) en overstrømmende velkomst fra skolen. Nå er de to like nysgjerrige på hva som lukter så godt på kjøkkenet. Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør har bedt familien om å finne tre gode oppskrifter på nettet. Sammen skal de lage den ene av dem. Valget har falt på en ovnsrett med kyllingkjøttdeig og stekte grønnsaker på en seng av potet- og blomkålmos.

- En av fordelene med KIWIs oppskrifter er at det står nøyaktig mengde på hva du trenger. Det betyr at du ikke behøver å kaste overflødig mat, sier Tine og smiler til Christian. Han har akkurat fortalt at han ønsker å bli flinkere til å utnytte maten bedre og kaste enda mindre.

Glemmer grønnsakene

Både Christian og kona Mona jobber turnus. Han som overkonduktør i NSB Gjøvikbanen AS og hun på apoteket.

- Det er av og til lett å ty til lettvinte løsninger som posesuppe, kjøttpudding og pølser, sier Christian, men legger til at de prøver å leve sunt. Som regel har de tid til å lage mat fra bunnen, og de har alltid fiskemiddag minst en gang i uken. Men så var det disse grønnsakene da…

- Når vi kommer på at det gjerne skulle ha vært litt grønt på tallerkenen er det som regel for sent, innrømmer tobarnsfaren. Da er maten ferdig og grønnsakene ligger fortsatt i fryseren i underetasjen.

Flere tips til familiemiddagen: Hvordan få pappa til å spise fisk?

Planlegg hele middagen

Hver torsdag er det ukehandling. Noen ganger er det faktisk Trippel-trumf og ekstra gode bonuser som er verdt å ta med seg. Men storhandling krever planlegging. Christian innrømmer at det ofte er tungt å sette seg ned onsdag kveld for å finne ut hva de skal ha til middag den neste uken. 

- Det er viktig å huske på at hele middagen må planlegges, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

- Skal dere ha kjøttkaker til middag må dere også huske å ha med poteter, grønnsaker og saus.

Hun oppfordrer familien til å bruke nettet til inspirasjon og planlegging. Og i ukemenyen bør det alltid være en fast restedag. Det er en fin anledning til å utnytte alt som står i kjøleskapet, og kanskje være litt kreativ?

Flere tips: Hvordan få til gode middagsrutiner?

Flere fiskeretter

- Jeg koser meg veldig når jeg lager mat og har tid til å lage skikkelige retter helt fra bunnen, sier Christian. Men han erkjenner at det som regel blir de samme, kjente rettene.

- Kanskje du kan gå inn på nettet og velge en ny oppskrift hver uke? foreslår Tine. Da vil familien etter hvert få et større repertoar.

- Og hvis du velger fiskeoppskrifter, kan du etter hvert bytte ut noen av kjøttmiddagene med gode fiskeretter, oppfordrer hun.

– Hvis barna liker rosa fisk bedre enn hvit, ja, så begynn med rosa fisk.

Her kan du søke etter ny inspirasjon i KIWIs oppskriftsbase

Må smake på maten

Både Tobias og storesøster Victoria (9) synes det er morsomt når de får hjelpe til på kjøkkenet. Ifølge Christian er begge barna enkle i matveien og spiser stort sett det som blir servert. Men som barn flest er det klart de er skeptiske innimellom. Da er regelen at de i hvert fall må smake.

- Det hender Tobias sier «mmm, så godt» når han tar den første biten, men så spiser han ikke mer, sier Christian og ler.

Men så lenge ingen klager ved bordet får ungene bruke den tiden de trenger for å venne seg til nye retter. Og med Christian ved grytene, kanskje med en liten medhjelper eller to ved siden av seg, har nok familien mye godt å glede seg til.

Dette laget Tine hjemme hos Christian og familien:
Kyllingform med grønnsaker på en seng av potet- og blomkålmos.

Se episode 3