• TV

Lille William (7 mnd) pludrer fornøyd på leketeppet sammen med pappa Frode. Han jobber turnus som barnevernskonsulent på en institusjon, og er alltid borte fire dager i strekk før han har en uke fri. Selv jobber Charlotte 50 % på en systue. Det gjør det vanskelig å få til faste, gode rutiner og felles middager for den lille familien. - Når jeg går av vakt er det alltid helg, selv om det er midt i uken, forklarer Frode. Derfor blir det mye take-away fra pizza-sjappene i området.

Barnevennlig rotmos

Så langt har William vært fornøyd med melk og grøt. Men i tiden som kommer skal han begynne med fast føde. Da er det viktig at middagene er både sunne og gode. -Rotmos er en fin måte å introdusere ulike smaker og grønnsaker for et barn, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør og anbefaler å ha litt gulrot i mosen. Det er søtt og godt, og noe de fleste barn liker. Rotgrønnsaker er dessuten billig sesongmat. - Lag alltid store porsjoner, så har dere som tilbehør til fisk den ene dagen, og til magre kjøttpølser den andre, sier hun.

Mer grønt på tallerkenen

- Grønnsaker drøyer middagen og gjør at dere kan bruke litt mindre penger på fisk, kjøtt eller kylling. Dessuten er det en viktig kilde til både antioksidanter, vitaminer og mineraler, sier Tine og forteller at vi bør ha grønnsaker til middag hver dag, i en eller annen form. Også til frossenpizzaen! Det rådet vil samboerparet prøve å følge. - Vi vil at William skal vokse opp med et sunt og variert kosthold. Og vi vil jo ikke ha et barn som sitter og pirker i grønnsakene, sier Frode.

For lite fisk

Det blir helst ferdigprodukter, eller noe med kjøtt, når Charlotte og Frode handler. Gjerne Betasuppe, Grandiosa eller kjøttpølser. Kanskje en fiskegrateng innimellom? Men fisk har de sjelden. Derfor viser Tine dem hvor enkelt det er å lage et smakfullt og billig fiskemåltid. I ovnen står en form med torskefilet. Sammen med litt godt tilbehør er dette kjapp mat som kan bli det reneste festmåltidet i løpet av en halvtime. - Har du litt soyasaus, så skal vi lage soyasmør med persille, spør Tine og lover å gjøre fisken magisk.

Fisk i en fei

Søtpotetmos er et supert tilbehør både til fisk og kjøtt. Den oransje fargen skyldes betakaroten som er viktig for immunforsvaret vårt. - Velg store poteter når du skal lage mos, så slipper du å skrelle så mye. Men kutt potetene i små terninger så det går raskt å koke, sier Tine. Søtpotetene blir forvandlet til en gyllen søtpotetmos, tilsatt en klatt smør og litt krydder. Deretter er det blomkålen som får en omgang med stavmikseren. -Jeg lar litt av vannet være igjen i kjelen, for der ligger mange av vitaminene. Og de vil vi gjerne ha med oss, sier Tine og smiler.

Drømmen om et nytt bad

Det er ikke bare kostholdet som kan bli bedre hjemme hos samboerparet i Fredrikstad. Det rosa badet fra 70-tallet er klar for utskiftning. - Vi drømmer om et nytt og fint bad, men er nødt til å legge opp litt penger for å få råd, sier Charlotte. Hun forteller at de pleier å handle hver dag, og at de sjelden planlegger middager eller innkjøp før de går i butikken. Derfor er det ofte litt tilfeldig hva som havner i handlekurven. - Dessuten kjøper vi mye take-away, og det blir dyrt, sier Frode

Planlegg uken

Det er ikke alltid så store grep som skal til før resultatene kommer. For Charlotte og Frode handler det om bedre planlegging, om hva de putter i handlekurven og om en større bevissthet rundt det å leve sunt. Derfor foreslår Tine at de setter seg ned hver søndag kveld og planlegger hvilke middager dere skal ha i løpet av uken. - Det å planlegge innkjøp kan være kjedelig og vanskelig. Men hvis man har satt seg et mål om å spare penger og leve litt sunnere, ja, da må det til. Og hvis ikke vil badet fortsette å være rosa, sier Tine og ler.

Dette lager Tine hjemme hos Charlotte og Frode:

  • Ovnsbakt torskefilét
  • Blomkålpuré
  • Søtpotetpuré
  • Stekt fennikel
  • Soyasmør

Her ser du KIWI og Tine hjelpe Roger og familien: