Avokado - den nye folkefavoritten

Foto: NTB Scanpix/Scandinav

Salget av avokadoer har gått rett til himmels her til lands. I løpet av 2016 solgte KIWI alene rundt ti millioner avokadoer.

Rundt regnet ble det solgt 40 millioner avokadoer fra norske butikker i 2016. Nordmenn ser ut til å være helt hekta på den grønne frukten om dagen, og havner i europatoppen på avokadoforbruk med gjennomsnittlig inntak på ni avokadoer per person i løpet av ett år.

Bak oss følger Tyskland og Nederland, hvor det til sammenligning konsumeres kun to avokadoer per person i året.

Favoritten i frukt og grønt

I Oslo er faktisk avokadoen den mest solgte varen i avdelingen for frukt og grønt hos KIWI. På landsbasis har den funnet seg en fast plass på topplisten over de mest solgte - kun slått av agurk og banan.

- Det selges mer og mer avokado over hele landet, men det selges fortsatt klart mest i, og rundt, «Oslo-gryta», opplyser frukt og grønt-sjef Arvid Stærkebye i KIWI.

I løpet av de 11 første månedene av 2016 solgte han drøyt 8,9 millioner avokadoer – altså nærmere 193.000 i uka i snitt. Til sammenligning ble det solgt 10,5 millioner agurker. Bananer har imidlertid vært den store bestselgeren helt tilbake til 1979.Totalt ble det solgt 14.830.453 kilo bananer fra 1. januar til 1. desember 2016.

Taco-boost for avokadoen

- Avokado selger bra hele uka, men vi selger selvsagt mest mot helga. Vi kan helt klart se at nordmenns tacofredag gir utslag på salget, sier KIWIs frukt og grønt-sjef.

Det kan forklares med at mange har guacamole, som hovedsakelig består av avokado, som fast ingrediens i tacomåltidet.

Stærkebye tror mye av årsaken til at avokado-salget har skutt i været de siste årene ligger i at både kvalitet og tilgjengelighet har blitt mye bedre. Hos KIWI kan man nå velge mellom to-pakning med spisemoden avokado, semimodnet stor avokado og First price-avokado.

Vegetartrend 
Tine Sundfør er også veldig glad i avokado. Foto: Camilla Andersen.
Tine Sundfør er også veldig glad i avokado. Foto: Camilla Andersen.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener at den store etterspørselen etter avokado har sitt utspring i vegetartrenden som brer seg i USA og Vest-Europa. Og at avokadoen kanskje har blitt ekstra populær her i Norge hvor vi spiser så mye brødmat – ettersom den passer perfekt som «pålegg».

- Avokado er jo en super frukt! Både fordi den inneholder masse supersunne fettsyrer og mineraler, men også fordi den er anvendelig og kan brukes til veldig mye, sier Sundfør.

Avokadoen, som har sitt opphav i Sør-Amerika, har mange fordeler. Ikke bare smaker den godt både på brødskiva og i salater, den inneholder nesten bare enumettede fettsyrer, som er gunstig for å forebygge diabetes, hjerte- og karsykdommer.

Hvordan unngå brun avokado?

At avokadoen ikke blir brun hvis du lar steinen bli liggende igjen inni, er en sannhet med modifikasjoner.

- Avokadoen blir brun fordi den reagerer med oksygenet i luften. Det er en oksideringsprosess som gjør avokadoen brun og dette kan bremses ved å hindre oksygentilførsel. Jeg lar steinen ligge igjen fordi den tross alt dekker et ganske stort område som dermed får mindre luft og ikke vil bli brunt, men det lureste er å pakke den godt inn i plastfolie slik at det kommer minst mulig luft til, forklarer Tine Sundfør.

Skal du lage guacamolen litt i forkant, kan du ha i sitron eller lime for at den ikke skal bli brun.

- Avokado smaker uansett best med litt syre, mener jeg. C-vitaminet er et antioksidant som passer på at avokadoen ikke reagerer med oksygenet.