Nå er de norske bringebærene i butikk!

Disse har sjeldent vært bedre

Foto: iStock/Getty Images

Hvordan liker du best å spise bringebærene? Her er ernærningsfysiologens beste tips.

I sommer er det flust av deilige bær fra norske gartnerier å oppdrive. Akkurat nå briljerer blant annet kortreiste bringebær.

- Denne uka har KIWI over hele landet fått norske bringebær fra Gartner. Det er nå den er aller best og billigst, sier KIWIs frukt og grønt-sjef Arvid Stærkebye.

Les også: Slik lager du verdens beste syltetøy

Bringerbær består av små fruktperler som til sammen danner en enhet.
Bringerbær består av små fruktperler som til sammen danner en enhet.

Årevis med utprøving

Smaken på bringebær varierer etter sort og modning. Normalt er den søt, aromatisk og saftig. Bærene er å få tak i året rundt, både ferske og fryste. Sesongen for de norske starter for øvrig i juli og varer ut august/september.

Om det er tilfeldig at våre egne bringebær er spesielt gode? Selvsagt ikke!  

- Etter flere år med utprøving av ulike sorter, har norske bringebærdyrkere landet på den saftige, søte Glen Ample-sorten. Disse bærene trives ekstra godt i norske klimaforhold, hvor de vokser seg store og smakfulle i løpet av noen hektiske sommeruker, kan ernæringsfysiolog i BAMA, Gunn Helene Arsky, fortelle.

Les også: Saft sesongens bær helt selv

I Norge dyrker vi en sort som stammer fra Skottland.
I Norge dyrker vi en sort som stammer fra Skottland.

Rett fra kurven

Bringebær er kalorifattige, men fiberrike. I tillegg er den en fin kilde til C-vitamin. Et godt alternativ til smågodt, med andre ord. Arsky er stor fan av å bare spise dem rett fra kurven.

- Som de er, er de aller best. De er også nydelige på müslien til frokost, sammen med gresk yoghurt som en hverdagsdessert... Eller i en smoothie med fryst banan, fersken og vanilje.

Les også: Så enkelt lager du gelé av frukt og bær

Bringebæra trenger ikke syltes for å være nydelig som pålegg.
Bringebæra trenger ikke syltes for å være nydelig som pålegg.

Bringebær med en ny vri

Ernæringsfysiologen har også forslag til andre smarte måter å bruke bringebær som smaksforsterker. Hun foreslår blant annet å ha dem i grønn salat og servere den til grillet kjøtt eller fugl.

- Det er helt nydelig! Ruccula og isbergsalat, bringebær, mandelflak og en vinaigrette – så har du en lekker side-salat, sier hun. 

Arsky legger også til:

- Det er også veldig kult å lage ferske sommerruller. Da mener jeg ikke frityrstekte vårruller, men rispapir med frukt og grønt inni. Det man gjør er så enkelt som å fukte et rispapir noen sekunder i lunken vann, til de mykner. For så å legge på kuttet salat, grønnsaker, urter, ananas i biter og hele bringebær.
Når det er gjort, er det bare å rulle sammen som om det var en burrito (papiret kleber seg sammen av seg selv).

- Server med en dipp, så har du perfekt vennemat!

Les også:Hvorfor smaker norske grønnsaker bedre?

Bringebær er et friskt tilskudd til salaten.
Bringebær er et friskt tilskudd til salaten.