Hvordan liker du best å spise bringebærene? Her er ernærningsfysiologens beste tips.
I sommer er det flust av deilige bær fra norske gartnerier å oppdrive. Akkurat nå briljerer blant annet kortreiste bringebær.
- Denne uka har KIWI over hele landet fått norske bringebær fra Gartner. Det er nå den er aller best og billigst, sier KIWIs frukt og grønt-sjef Arvid Stærkebye.
Les også: Slik lager du verdens beste syltetøy
Årevis med utprøving
Smaken på bringebær varierer etter sort og modning. Normalt er den søt, aromatisk og saftig. Bærene er å få tak i året rundt, både ferske og fryste. Sesongen for de norske starter for øvrig i juli og varer ut august/september.
Om det er tilfeldig at våre egne bringebær er spesielt gode? Selvsagt ikke!
- Etter flere år med utprøving av ulike sorter, har norske bringebærdyrkere landet på den saftige, søte Glen Ample-sorten. Disse bærene trives ekstra godt i norske klimaforhold, hvor de vokser seg store og smakfulle i løpet av noen hektiske sommeruker, kan ernæringsfysiolog i BAMA, Gunn Helene Arsky, fortelle.
Les også: Saft sesongens bær helt selv

Rett fra kurven
Bringebær er kalorifattige, men fiberrike. I tillegg er den en fin kilde til C-vitamin. Et godt alternativ til smågodt, med andre ord. Arsky er stor fan av å bare spise dem rett fra kurven.
- Som de er, er de aller best. De er også nydelige på müslien til frokost, sammen med gresk yoghurt som en hverdagsdessert... Eller i en smoothie med fryst banan, fersken og vanilje.
Les også: Så enkelt lager du gelé av frukt og bær

Bringebær med en ny vri
Ernæringsfysiologen har også forslag til andre smarte måter å bruke bringebær som smaksforsterker. Hun foreslår blant annet å ha dem i grønn salat og servere den til grillet kjøtt eller fugl.
- Det er helt nydelig! Ruccula og isbergsalat, bringebær, mandelflak og en vinaigrette – så har du en lekker side-salat, sier hun.
Arsky legger også til:
- Det er også veldig kult å lage ferske sommerruller. Da mener jeg ikke frityrstekte vårruller, men rispapir med frukt og grønt inni. Det man gjør er så enkelt som å fukte et rispapir noen sekunder i lunken vann, til de mykner. For så å legge på kuttet salat, grønnsaker, urter, ananas i biter og hele bringebær.
Når det er gjort, er det bare å rulle sammen som om det var en burrito (papiret kleber seg sammen av seg selv).
- Server med en dipp, så har du perfekt vennemat!