Test deg selv: Er du en grillmester?

Foto: Illustrasjon

Føler du deg som kongen av nabolaget og husets mesterkokk når du fyrer opp grillen? Det er i så fall et godt utgangspunkt.

Om selvbildet står i stil med kunnskapen kan du finne ut ved å ta den uoffisielle grillmester-testen vår:

1. Hva heter de to måtene å styre varmen på når man griller?

A) Subjektiv og objektiv
B) Direkte og indirekte
C) Førstehånds og annenhånds

2. Hvorfor anbefales det å bruke grillklype framfor gaffel?

A) Fordi det er enklere å servere biffen vannrett, med gaffel er sjansen stor for at du serverer den på langs
B) Fordi gaffelen lager stygge merker i kjøttet, noe som ikke tar seg særlig godt ut ved servering
C) Fordi saften og den gode smaken renner ut hvis du stikker kjøttet, i tillegg til at du risikerer å spre bakterier

Oppskrift: Grillede svinekoteletter med tomat- og fetaostsalat 
Er det klype eller gaffel som gjelder når du griller disse?

3. En av disse må ikke serveres rå:

A) Farseprodukter som kjøttdeig, f.eks i hamburger
B) Hele stykker rødt kjøtt
C) Hermetisk maiskolbe

4. Hva skjer når man griller grønnsaker?

A) De fleste får nye og spennende farger
B) All næring fordamper og kan skade grillen 
C) Grønnsakene får mer sødme og blir søtere

Oppskrift: Helgrillet aubergine med honning og cashewnøtter
Er aubergine en frukt eller grønnsak?

5. Ifølge Petter Gullikstad (grillsjef i Hjemmekokklauget) – er dette den vanligste grillfeilen vi gjør:

A)  Griller i dårlig vær, regn for eksempel. Det gjør at mye smak fordamper fra kjøttet
B)  Griller før grillen er tilstrekkelig varm
C)  Griller for mye i juni og for lite i oktober

6. Bør man grille frukt?

A) Absolutt, men helst fast frukt
B) Alt som er spiselig kan grilles
C) Kun hvis man har gassgrill fra Weber

Oppskrift: Smørdeigsflarn med vaniljekrem og jordbær 
Denne deilige desserten lages på grillen, tror du frukt er like godt?

7. Dette trikset hindrer at fisken blir sittende fast i grillen:

A) Å pakke den inn i et rabarbrablad
B) Å steke den på skiver av sitron
C) Å koke den litt på forhånd

8. Hvorfor er salt og sukker i marinaden en dårlig idé?

A) Helsetilsynet fraråder dette sterkt fordi nordmenn allerede spiser for mye av begge deler
B) Det ødelegger kjøttsaften og øker sjansen for at kjøttet brenner seg
C) Salt og sukker gir gummiaktig røyksmak

Les også: Slutt å gjøre dette med grillkjøttet
Grillspyd er genialt, bare styr unna sukker og salt i marinaden.

9. Ved hvilken kjernetemperatur er fugl, storfe og svin gjennomstekt?

A) Alt over 40 grader
B) Sjeldent før 90 grader
C) Fra 65 til 75 grader

10. Kun en av disse brennbare væskene er trygg å bruke for å få fart på grillen:

A) Vanlig tennvæske
B) Renset bensin
C) Rødsprit

Oppskrift: Grillet kebabspyd av kylling med avokado-smørbrød
Hvilken brennbar væske bør du ikke bruke for å oppnå dette resultatet?

Regn ut poengsummen din og finn ut hvor landet ligger:

1) B = 10 poeng
2) C = 10 poeng
3) A = 10 poeng
4) C = 10 poeng
5) B = 10 poeng
6) A = 10 poeng
7) B = 10 poeng
8) B= 10 poeng
9) C = 10 poeng
10) A = 10 poeng.

Fra 0 til 40:

Ai, ai, ai... du kan litt, men risikerer dessverre å både matforgifte gjestene og brenne ned terrassen. Vi foreslår at du ser over fasiten, samt leser følgende artikkel:

Er det greit at kjøttet er rødt inni?

Fra 50 til 70:

Dette er ikke fullstendig krise, men vi håper at det ikke var de to siste spørsmålene du tok feil av. Vil du avansere, kan du kanskje få noen råd på veien her:

Slik imponerer du med grillmaten i sommer.

Fra 80 til 100: 

Gratulerer! Det gjør oss hoppende glad at du forstår matsikkerhet og smak, tittelen som grillmester er vel fortjent. Leter du etter en ny grill-utfordring? Les rådene til Per Gullikstad:

Grillmaten du får vann i munnen av.